Na tvrzi Hůrka mají světový unikát: prototyp tajné nacistické zbraně

20. červenec 2020 08:26

V expozici muzea opevnění v dělostřelecké tvrzi Hůrka v Králíkách nově vystavují zkušební prototyp protibetonové střely Röchling, která měla proniknout i třímetrovými železobetonovými zdmi bunkrů. Muzejníci exponát získali přímo od člověka, který střely pomáhal za války vyvíjet i testovat.

„Je to trošku mastné, nalakované, ale jste jeden z mála, kdo to měl v ruce,“ vytahuje ředitel muzea Martin Ráboň prototyp protibetonové střely Röchling, z pečlivě zabalené bublinkové fólie. Střela není ani 40 centimetrů dlouhá a sloužila k testování balistiky. Do té doby, totiž žádná podobná zbraň neexistovala. Skutečné střely Röchling pak následně nacisté testovali i na československém opevnění. Tvrz Hůrka je toho důkazem. Nacisté na jejích nadzemních objektech tyto střely testovali a dodnes jsou jich desítky různých typů a ráží zabořených ve zdech. V roce 1938 se na Hůrku přijel podívat i Adolf Hitler.

Smrtonosná střela

„Originály, které jsou zabořené v těch stěnách, měly délku až 2,80 metru a vážily třeba 190 kilogramů. Tenhle prototyp má ráži 2 centimetry, je dlouhý 36 centimetrů a vejde se do velké kapsy od montérek. A je to ten malý prototyp, na kterém se vlastně testovala a kontrolovala vnitřní a vnější balistika střel,“ říká Ráboň.

Tvrz Hůrka před zásahem střelou Röchling
Tvrz Hůrka po zasažení zkušebními střelami Röchling

Nadšenci, kteří muzeum provozují, prototyp získali už asi před dvaceti lety. Podařilo se jim totiž tehdy najít v Německu člověka, který Röchlingy pomáhal vyvíjet i testovat. „V odborné literatuře jsme si všimli fotek, kdy Němci testovali Röchlingy na československém opevnění. Kontaktovali jsme vydavatele publikace, ten nás spojil s autorem a ten nás zase odkázal právě na toho pána,“ říká Martin Ráboň. Balistický prototyp už měl tehdy zabalený a připravený k odeslání do muzea v Německu. „Byl to už starý pán a chystal se na odchod do domova pro seniory, proto to chtěl poslat do muzea,“ pokračuje Ráboň.

„Kolega v Německu ho tedy kontaktoval a navštívil, a i když ze začátku té návštěvy vůbec nepadalo v úvahu, že by prototyp prodal nebo že by to šlo někam jinam, než bylo určeno. Ale po tom asi dvouapůlhodinovém hovoru, kdy dostal informaci, že ty objekty tady rekonstruujeme a že se zpřístupňují, že hledáme informace o německých zkouškách za okupace, tak se s naším kolegou, když mu dával do ruky ten balíček, rozloučil slovy ʼPozdravujte kluky v Králíkách.ʻ“

Prototyp střely Röchling je uložený ve speciální vitríně

I když prototyp Röchligu není velký svými rozměry, významem podle Martina Ráboně ano. „Protože to je vlastně počátek vývoje speciální munice, jejichž vlastností se využívá dodnes.“

Prototyp střely Röchlig je k vidění v podzemí tvrze Hůrka při každém prohlídkovém okruhu. Vystavený je ve speciální vitríně, která musí být nerozbitná a neustále vysoušená. Právě vysoké nároky na speciální vlastnosti vitríny a její vysoká cena byly příčinou toho, že byl prototyp 20 let v depozitáři. Nakonec ji pomohl zaplatit jeden z nadšenců, kterému se prototyp podařilo před lety v Německu získat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související