Žáci ve Vysokém Mýtě objevili pod školní zahradou zapomenutý kryt civilní obrany

7. říjen 2020 11:08

Při rytí školní zahrady narazili žáci Střední školy technické ve Vysokém Mýtě na starý kryt civilní obrany. Současné vedení školy o něm nevědělo. Vedou do něj pouze malá dvířka v rozsáhlém suterénu budovy.

Bunkr byl vystavěný zhruba v 50. letech minulého století v období takzvané studené války. Měl sloužit na ochranu vedoucích pracovníků tehdejšího výrobního závodu Karosa.

Na stěnách u vchodu jsou železná kola. „Jedná se o krytou pancéřovou ventilaci, ovšem na to to bylo předěláno. Původně se jednalo o granátové shozy, v případě pěšího útoku na tento bunkr,“ vysvětluje student Jirka.

„Původně to vypadalo jako trychtýř, dalo se to sklopit a tam se hodil granát a celé se to zavřelo. Ovšem tohle bylo předělané na ventilaci, která mohla být otevřená, a v případě chemického útoku se to zavřelo. V průběhu doby se všechny možné věci, ať už účely místností, účely jednotlivých granátových shozů, měnily podle aktuální hrozby,” dodal.

Vlastní čistička vzduchu

V další místnosti je soustava trubek a přístrojů. „Jedná se o filtrační zařízení vzduchu proti chemickým látkám v případě chemického útoku. Částečně by měl být tento stroj schopný odfiltrovat i slabý jaderný odpad. Toto zařízení bylo poháněno elektřinou, ovšem v případě výpadku elektřiny se zde nachází i páka, se kterou se dalo zařízení pohánět ručně,“ vysvětluje Jirka. Podle něj je taková sestava obvyklá, ale raritou je, že přístroj je v perfektním stavu.

Psací stroj a disketa dávají tušit období, kdy byl kryt naposledy používán

Jirka se už od malička zajímá o vojenskou historii a nabídl se, že bude po bunkru provázet své spolužáky a případně i kolektivy z jiných škol. Kryt by mohl být už brzy přístupný také veřejnosti, řekla ředitelka Střední technické školy Jitka Jiskrová. „Naší vizí je spojit se s muzeem ve Vysokém Mýtě a umožnit určitou expozici, která se vztahuje k těm 50. létům pro širokou veřejnost. Můžeme toho například využít i při dni otevřených dveří školy.“

Kryt má plochu okolo 100 metrů čtverečních a skládá se z asi 15 místností a jeho kapacita je 20 osob.

Spustit audio

Související