Čáslav opravuje letiště. Gripeny se přes léto zabydlí v Pardubicích

11. duben 2017

Pardubické letiště se na dva měsíce stane domovem stíhaček JAS 39 Gripen a dalších letadel české armády. Na jejich trvalé základně v Čáslavi totiž budou vojáci opravovat tzv. pojezdové dráhy. Piloti tak k cvičným i případným ostrým letům budou startovat z pardubické ranveje.

Stíhačky na pardubickém letišti budou 21. června do 21. srpna. Přestěhují se nejen tedy Gripeny, ale i bitevníky L-159 ALCA a cvičné letouny L-39 Albatros. Není to poprvé, co se kvůli opravám čáslavského letiště piloti dočasně přesunou do Pardubic.

Stěhovat se budou se vším všudy, tedy i včetně veškeré potřebné techniky, obslužného personálu atd. Pokračuje mluvčí čáslavské letecké základy Tomáš Maruščák: „V Pardubicích budeme držet hotovostní systém NATO v podstatě 24 hodin denně 7 dní v týdnu tak, jak je v Čáslavi. Navíc budeme v Pardubicích provádět i cvičné lety.“

Záplatování v Čáslavi už nestačí

Na letišti v Čáslavi se budou opravovat takzvané pojezdové dráhy, po kterých letadla přijíždějí k hangárům nebo ke vzletové ranveji. Povrch má už svá léta a vznikají v něm praskliny, což může ohrozit bezpečnost provozu.

Například se uvolňují kameny, které může nasát proudový motor, a pak také přes praskliny v asfaltu vzlíná voda, která může namrzat, říká náčelník infrastruktury čáslavského letiště Peter Hatala: „V brzkých jarních a pozdních podzimních měsících potom voda namrzá a při pohybu letecké techniky dochází k tomu, že letadlo jede po ploše, která má určité vlastnosti, najede na led, vlastnosti se rapidně změní a může dojít k vychýlení letadla a k nějaké nehodě.“

JAS-39 Gripen

Samotné opravy si můžeme představit, jako když silničáři opravují vozovku. V uplynulých letech praskliny záplatovali, to ale nejde donekonečna. Teď v Čáslavi celé pojezdové dráhy vyfrézují, spraví praskliny v podloží a na něj položí nový asfalt.

Lidé nadšení nejsou, ale zvykli si

Obyvatelé obcí nedaleko pardubického letiště z hostování letadel z Čáslavi nadšení nejsou. Některým to vadí, jiní to zase berou jako nutné zlo - tak to vnímá i starosta městského obvodu Pardubice VI Petr Králíček (Pardubice pro lidi): „Hluku si tady z letiště užíváme takřka denně dosti, ale místní letiště je především vojenské a záložní a tak k tomu musíme přistupovat a musíme to brát. A jestli si někdo myslí, že na letišti nebudou létat letadla a vrtulníky, tak se plete.“

Některým starousedlíkům Gripeny ani jiná bojová letadla nevadí. Když před revolucí byla na pardubickém letišti tehdejší sovětská armáda se stíhačkami MIG, hluku totiž bylo podle nich několikanásobně víc, než kolik nadělají Gripeny nebo L-159.

autor: zen
Spustit audio