Část energie z opatovické elektrárny by mohla být z odpadů

13. březen 2017

Uhelná elektrárna v Opatovicích nad Labem by v budoucnu mohla spalovat i odpady. V současné době dodává energii a teplou vodu do Pardubic i sousedního Hradce Králové a topí se v ní hnědým uhlím.

Kdy by mohla elektrárna odpady spalovat, zatím není jasné. Není to otázka následujících měsíců ani let.

Je to zatím spíš vize, což potvrdil i mluvčí opatovických elektráren Martin Sýkora: „Elektrárny Opatovice v současné době nečiní žádné aktivní kroky k realizaci. Pokud ale bude do budoucna snaha o to, energeticky využít odpady právě v Opatovicích, jsme připraveni poskytnout jak know-how, tak lokalitu i soustavu zásobování teplem.“

Chybí jen kotel

Zatím údajně není ideální doba, protože tento způsob likvidace odpadů nepodporují zákony. Opatovická elektrárna je na spalování odpadů svým způsobem připravená a má i některé potřebné technologie. Nebylo by proto nutné stavět na zelené louce novou budovu. Opatovice mají například turbíny, zabezpečovací technologie, filtry na dým, atd..

Bylo by tedy potřeba postavit nový kotel a napojit ho na současná zařízení. Navíc je v elektrárně vybudovaná i rozvodová soustava, ať už jde o elektrickou síť, nebo horkovody. Elektrárna by zůstala uhelnou elektrárnou, rozhodně by to nebyla spalovna, výroba energií z odpadků by byla jen zlomkem výkonu celého zařízení.

Čtěte také

Kolik odpadu by elektrárna mohla spalovat, zatím není vůbec jasné, neexistují zatím žádné dokumenty. Záměr je takový, že z toho, co lidé doma vytřídí, zbyde směsný odpad, ten se ještě dále vytřídí a jen část z něj by se dostala ke spálení.

Vznikne elektřina nebo horká voda, která se následně vrátí do domácností. Z toho, kolik tepla by například čtyřčlenná rodina spotřebovala, by údajně až 15 % mohlo tvořit právě teplo, které by bylo z odpadu.

autor: zen
Spustit audio