Čeho se vyvarovat, aby u vody bylo dobře? S dětmi buďte jako ostříži a nepřeceňujte síly

21. červenec 2022

Koupání v horkém létě je příjemnou činností, která osvěžuje a přináší radost. Ale pozor na zahradní bazény. Například při veselé letní party na zahradě s bazénem by si měli dospělí jasně určit, kdo bude v danou chvíli zodpovědný za skotačící děti.   

„Pokud máte malé děti, které neumějí plavat, musíte je mít vždy pod dohledem. Nejhorší je, když se dospělí nedomluví, kdo bude hlídat, a všichni hlídají všechny. Nakonec to může skončit tak, že nikdo nehlídá nikoho,“ varuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala. Zároveň dodává, jak moc důležité je naučit děti co nejdříve plavat a orientovat se ve vodě. 

Na teenagery zabírá osvěta na sociálních sítích

Teenageři už se o prázdninách většinou rodičů neptají, jestli můžou k vodě. Často ale přeceňují své síly, aby se předvedli před vrstevníky. Nejnebezpečnější jsou skoky do vody v místě, kde není ověřená dostatečná hloubka.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala byla hostem Dobrého rána

„V tomto případě dochází často k vážným poraněním páteře. Následky mohou být fatální. Pokud nevíte hloubku, neskákejte,“ důrazně varuje zdravotní sestra Alena Kisiala.

Čtěte také

I dospělí lidé často přeceňují své schopnosti. Vzdálenost na vodě může být matoucí. Když plavete dál, vezměte si pro jistotu nějakou nafukovací pomůcku, která vám v případě krize může pomoct.

Kardiaci a senioři by měli vstupovat do vody s rozvahou

Velký pozor na teplotní rozdíly vzduchu a vody by si měli dát lidé s vysokým tlakem a onemocněním srdce a samozřejmě lidé v pokročilejším věku. Pomalejší vstup do vody, kdy si tělo zvykne na chladnější prostředí, je hlavní zásadou. „Ale ani u zdravého člověka není dobré rychle seskočit například z kola a vběhnout celý rozpálený do vody,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Spustit audio

Související