Čekání na sucho. Seč si vypůjčila cisternu na pitnou vodu od státu

22. srpen 2017

Kvůli suchu požádala Seč na Chrudimsku o pomoc stát. Ze skladů státních hmotných rezerv si vypůjčila cisternu, která je připravená pro případ, že lidé ve městě zůstanou bez vody.

Cisterna je zatím v záloze u technických služeb. Seč o zapůjčení požádala už před několika měsíci, mezitím se ale situace změnila.

Déšť pomohl hladinu vody zvednout a zatím tak nebylo nutné cisternu naplnit a převézt do terénu. Nicméně podle sečského starosty Marcela Vojtěcha může být za pár dní zase všechno jinak a město chtělo mít pojistku pro případ nějakých vážnějších problémů.

Mezi nedostatkem vody nejvíce ohrožená místa v Seči patří místní části Počátky, Prosíčka a Proseč. Ta nejsou napojená na veřejný vodovod a lidé tam jsou odkázaní na svoje studny. U nich záleží na tom, jak jsou hluboké, jak mají vydatný zdroj. Potíže by mohlo mít asi dvacet nebo třicet domácností a radnice očekává, že první místo, kde by cisterna měla pomoct, budou nejspíš Počátky - vesnice asi dva a půl kilometru od Seče.

Čtěte také

Stejný problém měl i Bojanov, který se Sečí přímo sousedí. Ten si nouzovou cisternu ze státních skladů půjčoval předloni. Tam zůstali na suchu lidé v části Holín. Potíže s poloprázdnými studnami přetrvávají, obec už ale získala peníze na nové vrty, které by pomohly situaci zlepšit.

Cisterna s vodou v Holíně. Na žádost Bojanova ji do obce postižené suchem poslala Správa státních hmotných rezerv

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio