Centrum Lonkovka v Pardubicích nebude, ohrozilo by chráněné živočichy

27. listopad 2019 05:30

Relaxační centrum Lonkovka v Pardubicích nevznikne. Ministerstvo životního prostředí projektu nedalo výjimku, protože tam žijí chránění živočichové a rostliny. Služby města Pardubic za dva roky příprav již investovaly do záměru statisíce korun.

„Ministerstvo po dvou letech definitivně projekt zastavilo. Neudělilo mu výjimku. Pozemek je stále v majetku města, budeme tam dál sekat trávu,“ řekla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková.

Služby města Pardubic koupily pozemky v aukci a připravovaly tam hřiště na minigolf, multifunkční hřiště, houpačky a prolézačky pro děti, posilovací plochu a hřiště pro pétanque a případně malý objekt s bufetem a záchody. Vše odhadem za 17 milionů korun.

Čtěte také

Dva hektary leží u Lonkovy ulice v Polabinách. Jako první se proti projektu ohradili místní obyvatelé v petici, poté i ekologičtí aktivisté, kteří na žádost lidí vstoupili svými připomínkami do úředního řízení. V oblasti žije 11 chráněných druhů, například slavíci, střevlíci nebo skokani.

„Ministerstvo uznalo, že veřejný zájem není něco, z čeho si investor může dělat legraci. Restaurace není veřejný zájem, jenom proto, že to rozhodla vládnoucí garnitura ve městě,“ řekl Miroslav Seiner ze sdružení Chráníme stromy.

Služby města musely na námitku aktivistů rozšířit studii a následně krajský úřad navrhl kompenzační opatření, aby chráněné druhy měly nadále vhodné podmínky pro život. Městská firma je považovala za příliš přísné, například by musela vybudovat pro žáby a další živočichy jezírko. Znovu se proto odvolala, ministerstvo životního prostředí pak projekt definitivně zamítlo.

„Prvním ohroženým druhem se stali lidé, kteří tam chodí na procházky, pouštět draky, hrát kuličky. Báli se, že klidné místo už klidné nebude. Petiční akce hrála roli. Ministerstvo následně odmítlo názor města, že jde o veřejný zájem. Považujeme jeho rozhodnutí za precedent pro jiné lokality," řekl Seiner.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související