O stavbě Lonkovky v Pardubicích pořád není rozhodnuto, projekt zatím nedostal výjimku

29. říjen 2019 08:10

O projektu relaxačního centra Lonkovka u Labe v Pardubicích rozhodne ministerstvo životního prostředí. Služby města Pardubic chtějí na místě stávající louku přeměnit na místo pro sport a odpočinek, ochránci přírody jsou ale proti.

V lokalitě se totiž vyskytují chránění živočichové a rostliny. Krajský úřad se loni rozhodl udělit výjimku a stavbu povolil, nařídil ale poměrně přísná opatření na ochranu životního prostředí. A tak se služby odvolaly a zatím stále není jisté, jestli se jim podaří povolení k stavbě získat.

Čtěte také

Služby města Pardubic před několika lety koupily dva hektary louky v aukci s tím, že tam postaví relaxační centrum. Podle projektu tam má být hřiště na minigolf, multifunkční hřiště, houpačky a prolézačky pro děti, posilovací plocha a hřiště pro pétanque a případně malý objekt s bufetem a záchody. Odhad nákladů byl v roce 2018 17 milionů korun.

Jenže v roce 2016 lidé z okolí projekt odmítli a sepsali petici. Jednak jim takové centrum přišlo zbytečné, protože třeba na přilehlém sídlišti Polabiny je hřišť dost, dále se místní obávali hluku a Sdružení Chráníme stromy argumentovalo tím, že jde o poměrně unikátní přírodní lokalitu, kde žijí ohrožení živočichové a rostliny.

Kraj ale loni výjimku povolil. Problém byl v tom, že krajský úřad kromě uznání námitky ochránců navrhnul poměrně přísná opatření na ochranu zvlášť chráněných druhů. Třeba stavbu jezírka pro ohrožené obojživelníky nebo omezení provozní doby. To se společnosti Služby města Pardubic nelíbilo a odvolala se na ministerstvo životního prostředí.

V místě, kde by mohlo být centrum Lonkovka, je nedotčená louka uprostřed města

„Jako ministerstvo životního prostředí jsme o tomhle rozhodovali v březnu letošního roku, v té fázi, kdy Krajský úřad povolil výjimku ze zákazu, a ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že ta výjimka nejde povolit, rozhodnutí zrušilo a vrátili jsme to krajskému úřadu k novému rozhodnutí,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.

A kraj při druhém posuzování projektu výjimku nepovolil, takže se služby města podruhé odvolaly k ministerstvu pro životní prostředí.

Teď skončila lhůta pro podávání námitek, tento týden krajští úředníci odešlou odvolání na ministerstvo a jeho rozhodnutí už bude konečné a nebude možné se proti němu znovu odvolat.

Spustit audio

Související