Pardubice mají mít nové relaxační centrum, část obyvatel je proti

14. prosinec 2016

Služby města Pardubic připravují stavbu nového rekreačního areálu na louce za ulicí Lonkova v Polabinách. Část zeleného palouku se má proměnit na víceúčelové hřiště s venkovní posilovnou, minigolfem, hřištěm na míčové sporty a s kavárnou.

To se ale některým místním lidem nelíbí, protože je to jediné místo v okolí, kam mohou chodit venčit svoje psy a kam také často vyráží na procházku. Bojí se, že výstavba zničí největší výhody místa - to, že jde o klidný přírodní kout. Změna na sportovně odpočinkovou zónu jim tak paradoxně připadá jako horší varianta.

„Chodíme sem každý den, protože pejsek se tady může volně proběhnout a nikomu tady nepřekáží. Vadí mi to, protože je to poslední místo, kde je příroda, která je nezničená. Přijde mi to zbytečné s ohledem na to, že v okolí je spousta hřišť. Navíc si myslím, že tady to může začít centrem a pokračovat to dál, to nám nikdo nezaručí, že to tímhle skončí,“ říká Eva Hrušková.

Většina nynější louky zůstane

Podle územního plánu není na místě žádná další výstavba možná. Louky u Labe totiž mají být zachované jako zelené plochy, kde není možné stavět byty. Současně mohou služby zastavět atrakcemi jen 3 000 čtverečních metrů z celé louky, která má asi 20 tisíc metrů čtverečních.

To potvrdil i manažer budoucího rekreačního areálu Tomáš Chvojka: „My chceme jenom dodat jakési zázemí pro ty aktivity, které by tam probíhaly, a v podstatě jenom zvýšit komfort. Tisíce a tisíce metrů čtverečních okolních ploch zůstanou v tom využití, jak jsou.“

Budoucí areál patří do druhého městského obvodu. Podle starosty Radka Hejného (ANO) podobné hřiště na místě chybí a může přilákat do přírody i ty, kteří tam teď kvůli nezpevněným cestám nechodí.

Park, který nikoho neruší

„Vidím to jako možnost vybudovat zázemí, kam si lidi budou moct jít odpočinout, posedět i zasportovat. My se potýkáme s tím, že pokud chceme někde dětské hřiště, tak se tomu lidé poměrně často brání, protože nechtějí mít hřiště pod okny. Přijde mi, že tady to je místo, kde už nebudeme žádné obyvatele rušit,“ doplnil Hejný.

Sporné ale zůstává, jestli místní opravdu nový areál i s kavárnou chtějí a potřebují. Eva Hrušková si myslí, že ne: „Lidi, co sem chodí, to využívají za svým účelem, a to k venčení psů, pouštění draků. Ten, kdo sem nechodí, si myslím, sem chodit ani nebude.“

Součástí relaxačního centra Lonkovka má být i pétanque

Urbanista: zázemí má smysl

Místní měli možnost na setkání se zástupci služeb města dát k hřišti připomínky, ale nemohli rozhodovat, jestli vlastně podobný areál chtějí. Podle experta na urbanistiku a dopravu Jakuba Kutílka ze Strany zelených je určitě dobrý nápad dát lidem na místě možnost dalšího vyžití, ale současně by louka neměla skončit jako upravený park.

„Tam dává smysl, aby tam nějaké aktivity byly. Určitě to nemá být park ve stylu Tyršových sadů nebo parku Na Špici, má to být něco přírodnějšího, kde ale nějaké zázemí, nějaké aktivity pro obyvatele budou,“ doplnil Kutílek.

V současnosti Služby města Pardubic připravují všechna potřebná povolení, stavba nového rekreačního areálu tak začne nejdřív v roce 2018. O tom, jaký bude mít stavba areálu vliv na živočichy, kteří na loukách žijí, rozhodne v příštím roce studie.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio