Černý kašel není nemocí minulosti. Na první pohled ho nepoznáte

12. duben 2018

V Česku přibývá nemocných s černým kašlem. Proti této infekční a kapénkami přenosné nemoci jsou povinně očkovány pouze děti. Šíří se hlavně v rodině, kdy jsou spolu členové v každodenním úzkém kontaktu. Onemocnět můžeme v každém věku.

V naší zemi se toto onemocnění podařilo skoro vymýtit. V prosinci 1958 vstoupil v platnost zákon o očkování proti infekčním nemocem a od ledna 1959 bylo v tehdejší ČSSR zahájeno plošné povinné očkování trivakcínou, vyvinutou v USA.

„Kojenci a batolata jsou chráněni hexavakcínou, potom se přeočkovávají předškoláci a od roku 2009 i děti v 10-11 letech. V dospělosti si však pravidelné obnovení vakcinace musí hlídat každý sám. Průběh u očkovaných lidí je mnohem mírnější, než u neočkovaných,“ uvádí ze své praxe lékařka infekčního oddělení v pardubické nemocnici Alena Židlická.

Vedlejší komplikace

Bakteriální vetřelec postihuje hlavně dýchací soustavu. Nejčastěji se projevuje typickými záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů, až měsíců. Mnohdy je nemoc spojena se zvracením, úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním. U malých dětí může nastat i pupeční kýla nebo dušnost. Při nedostatku kyslíku v mozku se objevují i poruchy nervové soustavy. Dávivé stavy jsou velice nepříjemné i pro těhotné ženy.

očkování

Pokud pacient k lékaři přijde po dlouhodobějších obtížích, s tím že má už několik týdnů zvýšenou teplotu a občas kašel, může podstoupit jednoduché a nebolestivé vyšetření. „Uděláme speciální výtěr, tak zvanou metodou PCR, při které stanovíme geny dané bakterie v těle. Při odběrech krve pak zjistíme, jestli je tělo schopné si vytvořit protilátky. Kontrolní odběr se následně opakuje za dva týdny.“ Když je množství protilátek vyšší, znamená to, že tělo se brání a je nemocí zasaženo.

Ochrana a prevence

„Z našich zkušeností víme, že u některých druhů kašle nelze hned napoprvé rozeznat, zda se jedná o černý kašel. Máme-li však podezření, řešíme to hned na počátku antibiotiky, která většinou zaberou. Jistotou je samozřejmě očkování. Aktuálně se doporučuje očkovat ženy ve 3. trimestru gravidity, aby novorozeně bylo chráněno mateřskými protilátkami, než dostane vlastní očkování,“ radí lékařka. Doporučeno je přeočkování u lidí mezi 40 až 50 lety, u kterých vypršela imunita po vakcíně z dětství.

autor: Věra Říhová
Spustit audio