Česko zasáhly tropické teploty, dnes bude až 35 stupňů. Pak zemi zchladí bouřky

21. srpen 2020 10:15

Česko dnes zasáhnou tropické teploty, které mohou vystoupat až k 35 stupňům Celsia. V sobotu se obloha zatáhne, začne foukat vítr a místy dorazí i silné bouřky. V neděli se pak počasí uklidní a bude chladněji než předchozích dnech.

Páteční tropické teploty

Pátek bude jasný nebo skoro jasný. Teploty vystoupají na 29 až 33 °C, v Čechách ale bude dokonce až 35 °C. Meteorologové proto na pátek vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami.

„Nejtepleji bude ve středních Čechách a severozápadních Čechách. A velmi vysoké teploty nejde úplně vyloučit ani na některých místech Plzeňského kraje,“ popisuje pro server iROZHLAS.cz Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstraha nižšího stupně pak platí pro téměř celý zbytek republiky. Také na horách očekávají meteorologové vysoké teploty. „Kdo si myslí, že se tam zchladí, tak se moc nezchladí,“ podotýká meteorolog.

I noc z pátku na sobotu může být velmi teplá. Meteorologové očekávají nejnižší teploty 19 až 15 °C, někde by ale mohlo být tepleji. „Určitě se někde nedá vyloučit, že bude tropická noc. To znamená, že teplota neklesne pod 20 °C,“ říká meteorolog Tomáš.

Sobotní studená fronta

Sobotní počasí v Česku ovlivní zvlněná studená fronta. Na východě Čech, Moravě a ve Slezsku bude zpočátku jasno až polojasno. Později se ale nad celým územím zatáhne. Do Česka totiž přijdou od západu mraky, bude oblačno až zataženo. K tomu se místy přidají bouřky s přeháňkami nebo i bouřkami.

„Bouřky nebudou na celém území, ale někde mohou být silné. Ty nejsilnější zřejmě budou až v podvečer na Moravě a ve Slezsku,“ varuje Martin Tomáš.

Meteorologové proto očekávají, že vydají výstrahu před silnými bouřkami. Kromě Moravy a Slezska by mohla platit také pro Prahu a pro kraje Středočeský, Jihočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Vysočina. Podle Tomáše může být žlutá s nižším stupněm nebezpečí nebo i oranžová s vyšším nebezpečím.

„Při přechodu studené fronty se ojediněle mohou vyskytnout silné nebo i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 mm, nárazovým větrem (70 až 90 km/h) a kroupami,“ dodávají meteorologové v předběžném výhledu na sobotu.

Teploty v Česku se budou na různých místech dost lišit. Konkrétně se vyšplhají na 28 až 32 °C, na střední a jižní Moravě ale může být až 34 °C, naopak na západě Čech má být kolem 25 °C.

Neděle chladnější

V neděli bude oproti předchozím dním chladněji. Většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Na východě zpočátku ještě zataženo s deštěm. Večer bude deště ubývat a mraky se mohou protrhat. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C.

„Počasí se uklidní. Ochladí se nám na normál, pro toto období jsou to normální teploty,“ uzavírá Martin Tomáš.

autor: ako | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související