Přírodní koupání je většinou čisté, průzračná voda je v Březhradu a v Mělicích

21. srpen 2020 12:02

Všechny rybníky a přehrady v Pardubickém kraji, které hygienici sledují, jsou stále vhodné ke koupání. Znečištění vodními organismy nikde nepřekročilo povolené limity.

Přesto hygienici doporučují u přírodních koupališť, kde se tyto vodní organismy vyskytují, po koupeli raději vysprchovat. Je to mimo jiné případ rybníku Rosnička na Svitavsku, kde je hladina místy značně přírodně znečištěná zelenými řasami, průhlednost vody tam dosahuje 0,6 metru.

Rozkvetlé Pastviny

Kvůli vyšší koncentraci sinic by mohli mít zdravotní problémy také někteří vnímaví lidé v přehradě Seč na Chrudimsku.

Podobná je situace v přehradě Pastviny na Orlickoústecku, kde jsou při březích a na hladině viditelné shluky sinic tvořících vodní květ. „Zvýšený výskyt sinic se může v některých lokalitách objevovat vlivem směru větru. Těmto místům je třeba se vyhýbat,“ uvedli hygienici.

Mírné znečištění vykazuje i rybník Dlouhý v témže okrese. V rybníku Hluboký na Pardubicku je snížená průhlednost vody od začátku června, což je ale běžný jev, protože má bahnité dno.

Průzračná voda v Březhradu

Naopak zcela čisté jsou nadále písníky Březhrad a Mělice, sinice se v nich od počátku sezony nerozmnožily. Lidé mohou také bez obav zamířit k vodním nádržím Březina na Svitavsku a Konopáč na Chrudimsku a Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě.

autor: Honza Ptáček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související