Českotřebovští strážníci budou hlídkovat v Semaníně. Mají tam problém s kamiony

23. říjen 2016

Minimálně do konce příštího roku budou v obci Semanín na Orlickoústecku hlídkovat strážníci městské policie z nedaleké České Třebové. Kvůli opravám podjezdů pod tratí na českotřebovském nádraží totiž Semanín zatěžuje nadměrný provoz kamionů z nedalekého překladiště kontejnerů. Největším problémem je, že řidiči nákladních aut v obci nedodržují povolenou rychlost.

Semanín je obec s asi sedmi sty obyvateli, která leží zhruba tři kilometry jižně od České Třebové. Od začátku týdne se v ní kvůli opravám podjezdů na českotřebovsém nádraží zvýšil provoz nákladních aut.

„Byli bychom rádi, aby ta policie nějakým způsobem usměrnila ty řidiče kamionů, protože se skutečně chovají strašlivě,“ říká nezávislá starostka Semanína Marie Chalupová. Problém podle ní není v intenzitě kamionové dopravy, ale spíš ve způsobu jízdy některých řidičů.

Řidiči nedodržují předepsanou rychlost

„Jde především o dodržování a respektování třicítky. Jsme s tím všichni smířeni, že se tunely musí opravit, že objížďka vede přes Semanín. Jezdí ve dne i v noci, jezdí jich strašně moc, ale ať jezdí pomalu. V noci to budí lidi a ve dne je nebezpečí hlavně pro děti, které chodí ze školy a podobně,“ dodává Chalupová.

Překladiště kontejnerů je na půli cesty mezi Semanínem a Českou Třebovou a tunely pod tratí jsou jedinou spojnicí, jak se nákladní doprava může z překladiště do České Třebové, respektive na hlavní silnici, dostat.

Čtěte také

Majitelem silnice je Pardubický kraj, který je zároveň i investorem oprav. Jeho mluvčí Dominik Barták přibližuje, proč se hejtmanství rozhodlo tunely opravit: „Součástí stavby je především snížení povrchu vozovky o desítky centimetrů, aby bylo možné zajistit obousměrný průjezd nákladních automobilů, které se v současné době musí křížit a blokují tak plynulost dopravy. Celkové náklady stavby činí necelých 100 milionů korun.“

Oprava tunelů na českotřebovském nádraží by měla trvat asi rok. I proto obec Semanín uzavřela s radnicí v České Třebové veřejnoprávní smlouvu o činnosti městské policie až do konce roku 2017.

autor: zen
Spustit audio