Čeští vojáci odletěli z pardubického letiště na misi NATO do Pobaltí

12. leden 2023 08:50

Z pardubického letiště odletěl ve středu vojenský speciál do Pobaltí. Na jeho palubě byli příslušníci libereckého protichemického pluku a pak také ženisté z Bechyně. Desítky vojáků v Litvě a Lotyšsku vystřídají své české kolegy. V Pobaltí se připojí k dalším členům Severoatlantické aliance, kteří v zemích působí.

„Jedeme pomáhat našim koaličním partnerům na východní křídlo. My poskytujeme CBRN specializaci, což je obrana proti zbraním hromadného ničení. Budeme se především zabývat radiačním chemickým průzkumem a budeme poskytovat dekontaminaci,“ přibližuje velitel úkolového uskupení major Vilém Čejka.

Dekontaminovat i zaminovat

Z libereckého pluku odletělo zhruba 80 vojáků. „Každý den je tam nějaké zaměstnání. Není to jen o tom výcviku a o plnění odborných úkolů, ale je tam náročné prostředí, takže se musíme starat sami o sebe, o techniku, o zbraně, o vše, co je s tím spojené,“ dodal Čejka.

Chemici budou využívat dekontaminační vozidla, postřikové rámy a Land Rovery pro radiační a chemický průzkum. Techniku vyslali do Litvy po železnici minulý týden. Před misí museli absolvovat mezinárodní certifikační cvičení v německém výcvikovém prostoru v Altmarku, kde bylo téměř 2500 vojáků z Německa, Nizozemska a České republiky.

Do vojenského speciálu směr Pobaltí nastoupili i vojáci z 15. ženijního pluku Bechyně. Zatímco chemici míří do Litvy, ženisté do Lotyšska. Jejich úkoly přibližuje velitel kapitán Jan Kuthan, který naznačil, že ženijní specialisté budou využívat minové vrhače MV-3.

Letadlo na pardubickém letišti je připraveno na nástup vojáků před odletem na misi

„Základ našeho ženijního uskupení je zatarasovací četa a jejím hlavním úkolem je vytváření protitankových minových polí na dálku. To znamená, že náš hlavní bojový prvek je schopen doručit protitankové miny do vzdálenosti až tří kilometrů,“ popsal Kuthan

Ženistů odletělo do Lotyšska víc než 60. Obě jednotky budou své úkoly na misi plnit šest měsíců.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související