Výsadkáři z Chrudimi mají nového velitele. Pluk dobuduje do tří let

11. leden 2023

Elitní 43. výsadkový pluk má na povel Jiří Líbal. Velké změny neplánuje. „Musíme dál pokračovat v tom, jak pluk cvičil a působil,“ naznačuje plukováník.

Pluk se bude připravovat na to, aby byl schopný vést bojovou činnost, což je hlavní úkol celé armády,“ říká bývalý náčelník výsadkového vojska, který dřív velel i mechanizovanému praporu v Žatci.

Nabušenost především

U výsadkářů trvá hlavní požadavek na fyzickou zdatnost, která musí být o něco vyšší než u běžných vojáků. Dostat se do mezi červené barety není úplně snadné. „Pořádáme výběrová řízení vojáků, kteří přicházejí od jiných útvarů a zároveň chodí i noví rekruti. Z civilního pohledu je to síto poměrně ostré. Vlastní služba je i časově náročná.“

Čtěte také

Plné operační schopnosti by měl podle Líbala pluk dosáhnout k 1. 1. 2026. „Doufejme, že se to podaří. V současné době se tam staví, nabíráme personál, kde jsme těsně pod plánovaným stavem. Předpokládáme, že letos dostaneme nové zbraňové systémy a v dalších letech nová vozidla. Zároveň odsouváme starou techniku.“

O propagaci pluku se donedávna staral zástupce velitele Ivo Zelinka. Ten už momentálně působí jako mluvčí celé armády. I nový velitel si uvědomuje důležitost komunikace navenek: „Veřejnost musíme umět oslovit, protože celá armáda potřebuje vojáky. Mezi aliančními partnery máme jméno velice dobré. I s městem je spolupráce na výtečné úrovni, navíc současný místostarosta je bývalý velitel,“ konstatuje Líbal.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související