Cestovní pojištění v době covidové. Na co nezapomenout?

3. srpen 2021

Dovolená v zahraničí je letos komplikovaná. Vzhledem k pandemii covidu-19 je nutné sledovat aktuální opatření nastavená Českou republikou i ze strany země, do které chceme vycestovat. Dobré cestovní pojištění jsou v současnosti dobře investované peníze. Co můžeme čekat od tzv. covidových balíčků nám řekl poradce Tomáš Smolík.

Když si rozložíte na stole covidovou mapu světa, poznáte podle barevného rozlišení, které země jsou aktuálně bezpečné, a cestování do nich není komplikované. Přesto plánování vaší dovolené věnujte zvýšenou pozornost. Vyplatí se to.

„Nikdy nevíte, zda se situace nezmění. Navíc i v relativně bezpečné zemi se můžete nakazit covidem-19,“ uvádí Tomáš Smolík ze společnosti DAS. Nestačí se jen zaměřit na to, kterou destinaci označila zeleně Česká republika a jaké jsou podmínky na cestu tam a zase zpátky.

„Zjistěte také, jak se na nás kouká cílová země, na její pravidla pro návštěvníky z Česka. Pokud tam letíte, nezapomeňte se ještě seznámit s podmínkami konkrétní aerolinky,“ radí Tomáš Smolík.

Covidové balíčky

Při hledání vhodného cestovního pojištění myslete na nejhrůznější situace, do kterých se můžete dostat. Do karantény se může dostat celý hotel, ve kterém budete bydlet. Nebo se do karantény dostanete jenom vy, případně někdo z rodiny. Pojištění by vám mělo zajistit úhradu nuceného prodlouženého pobytu.

Čtěte také

„V případě, že cestujete s dětmi, pojištění logicky zahrnuje úhradu pobytu pro celou rodinu. Ovšem když jedete například se známými a musí tam oni zůstat, vám nikdo nic neproplatí,“ vysvětluje Tomáš Smolík. Pojištění by se mělo vztahovat také na pře přebookování  letenky na pozdější termín.

Co se týká testování na covid-19 v dané zemi, pojišťovna ho proplatí pouze v případě, že je vám nařízeno povinně. „To, že test vyžadují třeba při návštěvě muzea, je vaše věc. To není důvod k nárokování si úhrady v rámci pojištění,“ říká Tomáš Smolík.

Jestliže se vám stane, že se na dovolené nakazíte, budou vám uhrazeny i náklady na léčení. Není to však omezené. Jako u každého jiného cestovního pojištění platí, že výše plnění je uvedené ve smlouvě.

Můžete si také vybrat krytí přímo pro určitou barvu té země. Levnější  bude zelená, dražší červená. Každopádně platí pravidlo, že pojišťovny akceptují barvu země v době odjezdu.

„Sjednáte si to na zelenou a v době odjezdu se ta země překlopí na oranžovou nebo červenou barvu, tak potom to krytí mít nebudete,“ uvádí Tomáš Smolík. Navíc u těch nejvíce rizikových zemí platí, že vás nikdo nepojistí. Tam zkrátka musíte jet na vlastní riziko.

Pojištění storna

V době koronavirové pandemie je možnost storna velmi žádaná. Může se totiž stát, že se nakazíte doma těsně před odjezdem na dovolenou nebo vám bude nařízená karanténa. „Na druhou stranu pozor. Nemůžete chtít od pojišťovny zaplatit storno jen proto, že se situace ve vámi vybrané destinaci vzhledem ke covidu-19 zhorší a vy budete chtít zůstat doma jen z obavy, že se nakazíte,“ upozorňuje Tomáš Smolík.

Jinak cestovní pojištění storna se nevztahuje jen na zájezdy. Kryje všechny různé typy zahraniční cest. I v případě, že máte domluvené ubytování u soukromého poskytovatele.

Nemyslete jenom na koronavirus

Cestovní pojištění není jen o covidu-19. Jsou i další rizika, která by bylo dobré ošetřit. Nejprve se zamyslete, kam jedete, co tam budete přesně dělat a co od pojištění čekáte. Podle toho hledejte pojišťovnu, zda je vám schopna splnit vaše očekávání. Až v druhém plánu se zaměřte na cenu.

„Nezapomínejte na standardní pojištění zavazadel, běžných úrazů. Pokud cestujete s dětmi, hodí se myslet také na to, že tam mohou něco rozbít. Pokud budete provozovat nějaké rizikové sporty, potřebujete další speciální pojištění,“ dodává Tomáš Smolík. K zahození nejsou ani nejrůznější asistenční služby, zvláště v zemích, kde neovládáte místní jazyk.

Po návratu domů

Nejsou jen podmínky pro odcestování ze země. Vláda nastavuje také pravidla pro návrat domů. Ať už jste byli kdekoliv, je vaší povinností vyplnit příjezdový on-line formulář pro případné trasování. Pokud nemáte ukončené očkování, týká se vás také povinnost nechat se do pěti dnů po příjezdu testovat. Navíc, když se vracíte z červené země, nastupujete do karantény.

Spustit audio

Související