Charita si na sebe musí vydělat. Pomáhá štědrost

25. září 2023

Nějakých 30 let funguje Oblastní charita Pardubice. Hlavní cíl se ale nemění. Pomáhat potřebným.

„Naším hlavním účelem je péče o rodiny, když jsou v tíživé životní situaci. Přijde nemoc, stáří. Aby rodina mohla být co nejdéle a nejkvalitněji spolu. Všechny naše služby cílí tímto směrem. Máme pečovatelskou službu, domácí zdravotní péči, domácí hospicovou péči. Nabízíme nějakých 23 služeb. Chceme, aby rodina spolu mohla být až do samotného konce. Aby náš blízký mohl odejít z tohoto světa doma v kruhu nejbližších. Denně naše pečovatelky, sestry vyrážejí k 500 až 600 pacientů a klientů v sociálních a zdravotních službách. Fungujeme ve 14 střediscích,“ popisuje za charitu Jan Lohynský.

Nevejdeme se

Když charita v 90. letech minulého století začínala, tak tehdejší objekty stačily. Ale postupně se zvyšuje počet klientů i zaměstnanců. Taky proto pokračuje rekonstrukce objektu v Dražkovicích, kde vznikne zázemí pro domácí hospic a ambulanci paliativní medicíny, středisko pečovatelské služby a osobní asistence. Velký projekt se chystá v Holicích ve spolupráci s MAS Holicko. Konkrétně Centrum sociálních služeb.

Protože platby pojišťoven kryjí zhruba 60 procent reálných nákladů domácího hospice, který je přitom pro pacienty a jejich blízké zdarma, musí charita oslovovat dárce, nadace a pořádat benefiční akce.

Kam můžete zajít charitu podpořit? Poslechněte si v rozhovoru.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související