Jak se starat o těžce nemocného člověka? Chrudimská charita poradí u vás doma

5. duben 2022

Stárnutí je neodvratný proces, který se nikomu nevyhne. Oblastní charita ČR má vizi umožnit lidem žít a dožít doma. Tomu přizpůsobuje své služby i chrudimská charita, která pomáhá klientům ve více než 60 obcích v Chrudimi a okolí.

Jednou z unikátních služeb chrudimské charity je poradenská služba přímo v domě, kde rodina pečuje o svého seniora nebo člověka s handicapem.

Výběr pomůcek, polohování, vyplnění žádosti

„Například nám zavolá rodina, která očekává návrat seniora z nemocnice s tím, že babička bude propuštěna, ale nechodí, je stále velmi slabá. Rodina se chce o babičku postarat, ale neví, jak pečovat o těžce nemocného člověka. V ten moment vyjíždí naše sociální pracovnice do domácnosti rodiny. Tam zjišťuje,  jak to v domácnosti vypadá,  jestli se tam vejde polohovací postel, radí, jak přizpůsobit bydlení, jaké pomůcky budou potřeba zakoupit nebo zapůjčit,“ popisuje specifickou službu Oblastní charity Chrudim zástupkyně ředitele Pavla Morávková.

Ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek a jeho zástupkyně Pavla Morávková

Minulý rok zakoupila Oblastní charita Chrudim pomůcky za cca milion korun. Polohovací lehátko, invalidní vozík, mobilní koupací vana – vše je k dispozici.

„Už v září loňského roku jsme vypůjčili tolik pomůcek, co za celý předchozí rok. A objem velmi výrazně narůstá. Jsou to nejen polohovací lůžka, ale i invalidní vozítky, chodítka, klozetová křesla, mobilní koupací vana. Získali jsme prostředky i na dětské invalidní pomůcky, které v našem regionu nejsou dostupné,“ vyjmenovává ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Pešek.

Pravidelná sbírka na pomoc Ukrajině

Oblastní charita Chrudim nezapomíná ani na ukrajinské uprchlíky. Každé pondělí a středu od 15 do 17 hodin pořádá na Školním náměstí 56 v Chrudimi potravinovou, finanční a materiální sbírku na pomoc Ukrajině. Aktuální seznam potřebných věcí najdete na www.chrudim.charita.cz.

Spustit audio

Související