Lidé nám dávají klíče. Charita stojí na velké důvěře

30. květen 2023

Každý člověk je pro nás důležitý. To tvrdí Oblastní charita Nové Hrady u Skutče, která funguje přesně 30 let.

„Působíme na území asi 120 obcí a měst. Hlavní sídlo máme v Chotovicích a další v Hlinsku. Terén je tedy rozmanitý a víc vesnický. Péče je v tomto smyslu velmi náročná. Bez aut nemáme šanci někomu pomoct. Původně od roku 1993 fungovaly dvě malé farní charity. V roce 2012 se jejich území spojilo a vznikla Oblastní charita Nové Hrady. Název je právě podle farnosti. Lidem s naší adresou trochu motáme hlavu,“ usmívá se ředitelka charity Blanka Vopařilová.

Dvoudenní oslavy

Právě kvůli velkému území musela charita oslavy třicátin rozdělit. „Představíme oba naše domy a naše služby. Začínáme 31. května v Hlinsku v Domě svaté Anežky, kde program zahájíme slavnostní mší svatou. Bude tam divadlo, pozvali jsme kouzelníka, vystoupí děti z místní ZUŠ a celé odpoledne završí pěvecký sbor Vlastimil z Litomyšle. Zveme širokou veřejnost. Nebude chybět malé občerstvení,“ říká za organizátory Lenka Boštíková.

„Pokračovat budeme 14. června v Chotovicích. Chystáme podobný program. Pozvali jsme ZUŠ Dolní Újezd, vystoupí Prosečský dřeváček v krojích, znovu kouzelník, pěvecký sbor, bude mše svatá. Máme zrekonstruovanou krásnou zahradu Domu svatého Josefa, kde už bude všechno rozkvetlé a bude na co koukat.“

Těmito akcemi chce charita poděkovat věrným pracovníkům. „Nejčastější odchody jsou na mateřskou a do důchodu. Nestává se tak často, že by někdo chtěl změnit práci. Děkuju všem zaměstnancům i podporovatelům a dobrovolníkům. Poděkování zaslouží i rodiny klientů za to, že nás přijímají a pouštějí do svého soukromí. Mnohdy to je tak, že člověk odejde do práce a my máme od té domácnosti klíče, abychom se za klientem dostali sami. Pohyb po domácnosti by měl být decentní, protože tam žijí taky další rodinní příslušníci,“ doplňuje ředitelka. 

Potravin není nikdy dost

Blanka Vopařilová zároveň působí jako předsedkyně Potravinové banky pro Pardubický kraj. „Už máme listopadový termín podzimní sbírky. Snažíme se rovnoměrně pokrýt celý kraj, aby všichni potřební dostali podporu. Spolupracujeme s partnerskými organizacemi. Momentálně máme zaplněno asi 60 procent skladu. Chybí nám potraviny, které člověk bez jakékoliv další úpravy rozdělá a sní. Představte si, že žijete pod mostem, nemáte sporák, proto je nejlepší masová konzerva, hotové rybičky a podobně. Těch máme velmi málo a neustále o ně žádáme. Potřebovali bychom, aby právě tohle lidé nakupovali.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související