Chcete vypadat nebezpečně svůdně? Nasaďte si Fedoru

9. srpen 2017

Typický pánský klobouk Fedora ovlivňuje současnou dámskou kloboukovou módu. Tento promáčklý mafiánský klobouk si pánové nasazovali hluboko do čela. Dnes je to aktuální módní trend. Ženy si mohou vybrat kratší i širší krempu. Punc ženskosti dodá kouzlo stuhy. Větší módní domy doporučují takový klobouk ozdobit broží.

„Frčí dokonce i buřinky. Původně také pánský klobouk, který sluší ženám sportovněji laděným. Hodí se i ke kožené nebo riflové bundě,“ říká sběratelka a propagátorka klobouků Vanda Rektorisová. A vysvětluje názvy jednotlivých částí klobouku: „To, co nasazujeme na hlavu, to je koruna. To, co nám vytváří štít, je krempa. A nahoře je střecha nebo také dýnko.“

Dalším trendem, který ovládá dámskou kloboukovou módu a vychází od mužů, jsou lovecké klobouky. Pokud tam ženy nechtějí ptačí pera jako ozdobu, mohou si vybrat i lovecký klobouk zdobený kožešinou. Takové klobouky přišly do módy na přelomu roku 2016/2017 a pomalu se dostávají i do České republiky.

Osvědčený slamák

Slamáky vydrží skoro všechno. Možná ho máte doma ještě po rodičích, a když jedete k moři, dobře poslouží. Tedy pokud na něj nehodíte kufr nebo ho do kufru silou nenacpete. Nejlepší je nasadit si ho na hlavu, tam by neměl přijít k úhoně. Jinak je ale důležité klobouky chránit a opečovávat.

Vanda Rektorisová popisuje Jitce Slezákové části klobouku

Pokud byste chtěli nosit klobouk a zatím si na to netroufnete, začněte s čelenkou. Ozdobné čelenky z látkových květin sluší hlavně mladým dívkám, které nosí rády etno styl. Fascinátory, ty jsou pro sebevědomé ženy, které na sebe rády upozorňují. Jsou to v podstatě nazdobené čelenky, které se hodí k významným společenským událostem.

Do práce v klobouku - tip Vandy Rektorisové

Zkuste třeba klobouk připomínající helmičku s krátkým štítkem a mašlí. Je to něco mezi kloboukem a čepicí. Abyste mohli nosit takový klobouk, nemusíte si pořizovat nákladný kabát. Postačí například elegantní bunda přepásaná v pase.

autor: jsl
Spustit audio