Chraňte svoji kůži před sluncem a hlídejte si změny na své pokožce

6. květen 2014

Po zimě lačně chytáme každý paprsek a dobíjíme energii. Sluneční záření ke svému životu potřebujeme. Podporuje tvorbu vitamínu D, který je pro nás život nezbytný. Na druhou stranu sluneční záření může být kvůli riziku onemocnění rakovinou kůže nebezpečné.

Proto přišel do Radioporadny MUDr. David Stuchlík, primář kožního oddělení pardubické krajské nemocnice. Mluvil o prevenci rakoviny kůže, bezpečném pobytu na sluníčku nebo kontrole mateřských znamének.

Případů melanomu každoročně přibývá

Za posledních 40 let se jeho výskyt zešestinásobil. Průměrně je v České republice zachyceno 19 nových případů na 100 000 obyvatel. Proto David Stuchlík také upozornil na letošní sedmý ročník Stanu proti melanomu. Akce začne 22. a 23. dubna 2013 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, končit bude 15. května v Hradci Králové.

„Koná se v areálu Planetária v Hradci Králové, jehož součástí je solární a ozónová observatoř, která jako jediná měří vrstvu ozónu nad Českou republikou. Akce Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci,“ říká David Struchlík.

MUDr. David Stuchlík

Jaké jsou varovné signály?

Co by nás mělo přivést do stanu? Světlá kůže, mnoho pih, větší množství mateřských znamének, kožní nádor v rodině, spálení v dětství, pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku, nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku, měnící se mateřské znaménko.

Jak předejít riziku vzniku rakoviny kůže?

Vyhněte se nejsilnějším paprskům mezi 11. a 15. hodinou, zakryjte se kloboukem, dlouhými rukávy a nohavicemi, používejte opalovací prostředky, nechoďte do solaria.

Jak poznáte, jestli je na vaší kůži piha nebo melanom?

Zdravá mateřská znaménka jsou obvykle malá, mají jednu barvu a kruhový nebo oválný tvar s jasně zřetelným okrajem. Problémové pihy jsou asymetrické, nepravidelně ohraničené, mají různorodou barvu, jsou spíš větší a mění barvu, tvar i velikost.

A pozor! Na slunění je velmi háklivá dětská kůže. Ještě nemá zcela vyvinutý pigmentační a imunitní systém. Pokožka je tenčí. Padesát procent buněčného poškození souvisejícího s expozicí UV záření nastane před dosažením 19 let věku. Proto musí být rodiče na své děti ostražití a chránit je.

MUDr. David Stuchlík, primář kožního oddělení Pardubické krajské nemocnice, mluvil také o stále větším výskytu viru HIV a pohlavní nemoci syfilis. Poslechněte si záznam pořadu.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.