Chrast plánuje stavbu lávky z muzea do zámecké zahrady

4. duben 2019 08:15

Muzeum na zámku v Chrasti na Chrudimsku by město v budoucnu rádo spojilo lávkou se zámeckou zahradou. V minulosti tam už byla. Radnice na to nejdřív potřebuje získat dotace. 

"Dřevěná lávka vedla ze zámeckých zahrad do prvního patra zámku. Vedla do okna hned vedle kaple. Teď se tam musí chodit jen po schodech, což je pro některé návštěvníky muzea či svatebčany obtížné," řekl starosta Vojtěch Krňanský (ANO).

Nejdřív ale musí město dát restaurovat zámeckou zeď. Zatím neuspělo v dotačním programu regenerace památek, hledá proto další zdroje.

Oblíbené místo svateb

Chrast je vyhledávaným místem pro svatební obřady, radnice oddává na třech místech, ve svatební síni, v kapli a na zámecké zahradě. Z 80 procent jsou svatebčané z jiných částí kraje či republiky, místních je zhruba pětina, řekl starosta.

Zámek vznikl na přelomu 16. a 17. století jako renesanční šlechtické sídlo. Od 17. století století sloužil jako letní sídlo hradeckých biskupů. Pozdější úpravy a přístavby z první poloviny 18. století jsou barokní. V budově sídlí městský úřad a městské muzeum, založené v roce 1893.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související