V Chrasti na Chrudimsku by mohly měřit rychlost úsekové radary

26. prosinec 2018 10:12

Radnice v Chrasti na Chrudimsku chce vsadit na radary. Přímo středem města vede trasa, která spojuje Chrudim a Skuteč a je velmi frekventovaná. To může být problém pro chodce, kteří se snaží dostat z jedné strany náměstí na druhou. Chrastecká radnice chce proto donutit řidiče jezdit pomaleji a podle pravidel.

Všechno je teprve na začátku. Nový starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (ANO) není spokojený s tím, jak provoz ve městě vypadá. Silnice přes město je podle něj vůbec nejvytíženější trasa druhé třídy v celém kraji a je pravda, že už se tam stala řada vážných nehod. Podle starosty řidiči často porušují povolenou rychlost, projedou rychle rovné úseky a dostanou se na náměstí, kde silnici křižují přechody, které využívají třeba i školáci.

Radnice chce proto buď úsekové radary, nebo klasická bodová měřicí místa, podobně jako třeba v Hlinsku.

Radar stojí kolem dvou milionů korun, což je na chrastecký rozpočet poměrně dost. Starosta Krňanský ale naznačil ještě další možnost: město by se podle něj mohlo dohodnout s Chrudimí, protože chrudimský dopravní inspektorát bude rozhodovat o tom, jestli měření povolí a kde. Mohlo by to pak v praxi fungovat tak, že provoz systému zaplatí Chrudim, ale té také budou patřit peníze vybrané na pokutách. Jednání začnou po Novém roce.

Chrast chce systém zavést do dvou let. Radary nemají být jediná změna, zároveň plán počítá s přestavbou křižovatky u náměstí na kruhovou. To by podle radnice znamenalo další zpomalovací prvek, ale také by to mělo podpořit plynulost dopravy.

Spustit audio

Související