Cyklostezka na Podhůru existuje už deset let, ale jen na papíře

19. červenec 2016

Cyklostezka mezi Chrudimí a rekreačními lesy na Podhůře existuje už deset let. Ale zatím jen v podobě přání a plánů. Chrudimské radnici se pořád nepodařilo získat potřebné pozemky.

Pouhé dva kilometry dělí město Chrudim od oblíbeného turistického cíle na Podhůře. Do rekreačních lesů míří desetitisíce lidí ročně, většina z nich alejede autem. Chrudimská radnice sice plánuje stezku pro chodce a cyklisty, ale přípravy se táhnou už deset let. A zatím to na žádný zázračný obrat nevypadá.

Cyklostezka by usnadnila cestu lidem, kteří se chtějí do rekreačních lesů dostat pěšky nebo na kole. Ti teď musí risknout cestu po výpadovce na Seč, kde je poměrně silný provoz. Stezka by znamenala bezpečnější a příjemnější cestu do přírody, kterou mají obyvatelé města doslova za rohem.

Přípravy se vlečou deset let

Město zatím nevykoupilo ani metr trasy, kterou bude pro stavbu potřebovat. Existuje hodně vlastníků, s některými je složitější dohoda, některé parcely jsou zase součástí dědických řízení. Stezka by měla vést kolem areálu technických služeb, chrudimští úředníci už mají připravenou studii úseku od zastávky na Podhůře přímo ke vstupu do lesů, uzavřené předběžné dohody s majiteli dvou třetin potřebných pozemků, ale to je zatím všechno.

Ideální cyklostezka už stojí

Cyklostezka, která by přesně vyhovovala, už vlastně existuje. Je to právě ta silnice, kudy řidiči jezdí z Chrudimi na Seč.

Chrudimská radnice se snažila domluvit narovnání současné trasy, která krouží kolem letiště. Motoristům by se tím zkrátila cesta a opuštěnou silnici by pak mohli využívat chodci a cyklisté. Jenže silnice patří Pardubickému hejtmanství a tomu se jen tak nebude chtít zaplatit desítky milionů korun za změnu trasy, kterou nepotřebuje.

Čtěte také

Další možnost navrhuje městský architekt Chrudimi Marek Janatka. Podle něj by radnice neměla čekat, až bude mít všechny pozemky, ale začít stavět hned aspoň po částech a postupně stezku slepovat.

autor: kop
Spustit audio