Chrudim by mohla přesunout autobusové nádraží blíž k vlakovému

24. listopad 2023 08:30

Nádraží zmenšit a přestěhovat. To je plán, který připravuje radnice v Chrudimi. Město jedná o možném odkoupení pozemků kolem železniční trati. A jedna z variant je, že by se tam v budoucnu mohlo přesunout i autobusové nádraží.

„Jednak bychom autobusy více přimkli ke kolejím, aby přestup na vlak byl příjemnější. Současné nádraží za moc nestojí, bohužel je soukromé, vlastní je firma z Brna, takže město s tím nemůže nic moc dělat,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Pás pozemků leží mezi současným autobusovým nádražím a kolejištěm. V minulosti tam stály opravny lokomotiv, ale postupně byly zbořeny. „Správa železnic nám poslala technické podmínky, za nichž o tom vůbec chce jednat. Na základě schválení záměru oslovíme vlastníka k zaměření jednotlivých pozemků a vytvoření nabídkové ceny pro město,“ řekl místostarosta Zdeněk Kolář (ANO).

Autobusové nádraží v Chrudimi

Město chce také od Správy železnic získat bývalý strážní domek ve Škroupově ulici. Místo něj by mohly vzniknout veřejné toalety pro návštěvníky blízkého městského hřbitova, kolem by bylo rozšířené parkoviště. Autobusové nádraží se město v minulosti snažilo odkoupit, případně by přivítalo, kdyby je získal Pardubický kraj. Jeho vlastník, společnost Epique Brno, však o to neměl zájem.

Chrudim v listopadu 2020 otevřela v sousedství autobusového nádraží modernizovaný terminál veřejné dopravy. Rozsáhlá přestavba okolí železničního nádraží stála asi 63 milionů korun včetně DPH. Ulice se v prostoru před nádražím změnila v náměstí vydlážděné žulou a s výtvarně pojatou kamennou kašnou.

Konstrukce se střechou bude chránit cestující, kteří čekají na městskou dopravu. Přibyly také stromy, designové lavičky, stojany na kola a elektronická tabule s odjezdy autobusů MHD. Přestavba ulice Československé armády v okolí nádraží zahrnovala také změnu parkování s přestavbou nynějších stání. Zároveň přibyla stovka dalších parkovacích míst. Některá stání jsou vyhrazena pro potřeby Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a České pošty.

Spustit audio

Související