Klasické dieselové autobusy čeká odjezd. Chrudim chce vsadit na elektřinu

11. květen 2023 08:48

V Chrudimi připravují soutěž na provozovatele městské hromadné dopravy. Radnice počítá s tím, že se současný systém výrazně změní. Mezi hlavní podmínky totiž patří přechod na elektrobusy. Ve hře je i možnost, že by linky MHD mohly zajíždět do okolních měst a obcí.

Chrudim plánuje zásadní proměnu MHD. Mezi hlavní změny má patřit přechod na elektrobusy. A to nejen kvůli zákonu, který nasazení aspoň některých takových vozidel požaduje.

„Zákon nám ukládá, že minimálně 40 procent autobusů musí být elektrobusy. My bychom tedy chtěli 100 procent,“ říká starosta Chrudimi za ANO František Pilný.

Čtěte také

Naftové autobusy by v budoucnu měly sloužit jen jako záloha pro případ nouze. „Když se tomu elektrobusu něco stane, aby mohl dorazit další autobus. Tam naopak v rámci zlevnění zakázky zvažujeme, že by to byly klasické autobusy,“ dodává Pilný.

Podle něj je v tomto případě elektřina správná volba: „Já jsem třeba odpůrcem elektromobility. Mně to prostě přijde slepá ulička, ale u toho autobusu, který v podstatě jezdí po městě pořád dokola, má každý den stejnou porci kilometrů, tak tam mi přijde elektromobilita velmi vhodná. Myslím, že je to její nejsprávnější použití.“

Rozšíření spojů do okolních obcí

Změna se teprve chystá. Město bude soutěžit provozovatele MHD na desetileté období, od roku 2025 až 2034. Současný dopravce už ale v Chrudimi první elektrobus testuje.

Čtěte také

Elektřina by nemusela být jediná změna. Zásadní by bylo rozšíření spojů i do okolních obcí.„Třeba Slatiňany už předběžně zájem mají. Ostatní obce budeme teprve oslovovat. Není ani znám konečný počet autobusů. To do značné míry závisí na tom, kam všude by se MHD jezdilo,“ vysvětluje starosta Chrudimi František Pilný.

Soutěž na provozovatele MHD na další období už muselo město jednou zrušit kvůli nezájmu firem. Teď si proto radnice zadala tržní konzultace, které jí mají pomoct podmínky správně nastavit.

Spustit audio

Související