Chrudim žije barokem

15. srpen 2016

Od čtvrtka 18. srpna bude Chrudim po tři dny hostit druhý ročník Letní barokní scény. Tři dny s barokem přinesou nejen nádhernou hudbu, bohaté kostýmy a zajímavá představení, ale také bohatý doprovodný program. Pozvala nás organizátorka Štěpánka Gottwaldová.

Hudební soubor Ensemble Damian v chrudimském Muzeu barokních soch uvede dohromady tři barokní představení. Ta návštěvníkům nabídnou úplně jiný zážitek, než jsou zvyklí z klasického divadla: „Jsou hodně bohaté, hodně nabubřelé, hudba je slavnostní a výrazná, stejně tak kostýmy a scéna. Především to je zábava, protože barokní divadlo a opera není žádná smutná klasika, ale je to zábava,“ popisuje hlavní rozdíly Štěpánka Gottwaldová.

Večerní Chrudim v baroku

Samotným představením ale nevšední zážitek nekončí: „Po skončení představení zveme návštěvníky na kostýmovanou prohlídku, která se bude týkat bývalého kapucínského kláštera v Chrudimi. A nebudou to jen suchá fakta a historie, ale budou k tomu připojeny i pověsti.“ Kromě těchto prohlídek je pak možné projít si Chrudim a její historické jádro každý den v 11 a v 15 hodin.

Představení pro každého

Jak potvrzuje Štěpánka Gottwaldová, představení jsou určena všem generacím. Například to první určitě pobaví i mladší diváky: „První představení je gratulační opera pro hraběnku, taková slavnostní veselá věc, kde byly pěvecké party zkomponovány pro její děti, které měly tu operu předvést. I v Chrudimi uvidíte dětské zpěváky.

Druhé představení je latinská karnevalová opera připravená pro období masopustu.

Poslední představení tematizuje antické mýty. Toto představní společně s Ensemble Damian připravilo divadlo Facka. Bude to pantomima doplněná hudbou a to je opět záruka zábavy.“

Loutky a sochy

Program Letní barokní scény doplní také loutky: „Každý den bude připravené dětské loutkové představení souboru Ahoj Pan Franz v zámecké zahradě. Na něj je vstup volný a je vhodný i pro děti mladších ročníků,“ zve Štěpánka Gottwaldová.

A kromě toho můžou zájemci obdivovat zručnost sochařů: „Z Chrudimi pochází kamenosochařka Bára Chalupníková, která se svými kamarádkami studovala školu v Hořicích. Během Letní barokní scény budou v centru města vytvářet zajímavé tvary. To uvidíme jaké,“ uzavírá Štěpánka Gottwaldová.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.