Chrudimské městské lesy devastuje sucho. Město založí rezervní fond pro výsadbu

17. červen 2020 07:49

Chrudimské městské lesy se za poslední tři roky dost změnily. Na některých místech zůstaly jen vykácené paseky a jehličnaté stromy tam skoro nenajdete. A ani výhled do budoucna není zrovna optimistický. Vedení města proto založí fond na obnovu lesa.

„Tady bylo plno stromů, tady jsou ty důsledky sucha vidět,“ ukazuje ředitel chrudimských městských lesů Zdeněk Odvárka na jednu z pasek, která začíná zarůstat keři a ostružinami. Zbylo jen pár stromů.

Čtěte také

„Zbyl tady dub se smrkem a ta příroda jak bojuje, tak duby tady zbyly, ten dub tady byl jen přibližně na 20 % a všechny smrky, modříny a všechny jehličnaté dřeviny umřely. Mají totiž kořeny výš než dub,“ vysvětluje Odvárka.

Ještě před třemi lety byly lesy kolem rozhledny Bára v pořádku. Pak ale věci nabraly spád a podle Zdeňka Odvárka se nedalo dělat vůbec nic. Najednou uschnuly dva hektary lesa. „A paradoxně tady kůrovec nebyl. Problém s kůrovcem jsme neměli, a najednou to tady začalo usychat.“

Chybí voda. A peníze

Víc se kácí, ale prodejní ceny jsou kvůli přetlaku na trhu nízké. Změnila se skladba výsadby a péče o listnaté stromky je dražší. To všechno znamená, že lesníkům chybí peníze. Chrudimská radnice založí rezervní fond na obnovu lesů, jenže nakonec do něj město vloží míň peněz, než byl původní plán.

Před rokem tady byl les. Na Podhůře kvůli suchu vznikají rozsáhlé mýtiny

„V rámci koronaviru a úspor postupujeme jinak. Na letošní rok nebude částka 4 miliony, ale milion,“ vysvětluje místostarosta Chrudimi Petr Lichtenberg (sdružení Chrudimáci). Zbývající peníze budou potřeba v dalších letech.

Zdeněk Odvárka počítá s tím, že se problémy budou stupňovat: „Může se stát, že během pěti let nám umře 50 % lesů. Kdybychom všechny obnovili, tak za dalších sto let na 50 % lesů budou listnaté lesy a přijde zase nějaký škůdce…“

Chrudimští lesníci proto nechtějí riskovat podobný scénář jako u velkých smrkových monokultur a hledají nějakou cestu uprostřed.

Spustit audio

Související