Chrudimské rekreační lesy ničí sucho i škůdci. Singltrek je od září zavřený

23. duben 2019 07:10

Okruh pro terénní cyklisty na Podhůře u Chrudimi je zajištěný červenou páskou. Mimo provoz je už od loňského září. Tehdy lesníci zjistili, že některé stromy u trasy napadl kůrovec a mohlo by se stát, že se zřítí. Původně mělo odstraňování škod trvat několik týdnů.

Singltrekový okruh pod rozhlednou Bára měří skoro dva kilometry a proplétá se lesem. Na několika místech je ale zahrazený červenou páskou a cedulemi se zákazem vstupu. Jsou tam nové paseky po vykácených stromech a také hromady osekaných větví. Dřevorubci se při kácení dostali přímo k trati, takže jezdit po ní by nebylo bezpečné.

Původně měli dřevorubci vykácet jen poškozené stromy v okolí singltreku. Jenže problémy se podle lesníků stupňují. Na Podhůře je znát velké sucho, stromy jsou oslabené a ty potom zlikviduje kůrovec. Objevují se nová a nová místa, hodně smrků má na sobě oranžovou značku, která znamená, že půjde k zemi. Situace je tedy horší, než původně správci odhadovali.

Singltrek otevře v květnu

Podle ředitele chrudimských Městských lesů Zdeňka Odvárky by se na terénní okruh měli cyklisté vrátit v květnu. Dělníci už vytěžili a zpracovali asi 90 procent toho, co musí z lesa ven. Jenže podle Odvárky se nedá vyloučit, že se podobné potíže budou opakovat i dál, pokud bude trvat sucho a ideální podmínky pro kůrovce.

Podhůra ale nejsou jen singltrek, jsou tam další kilometry cest a stezek, které těžba nezasáhla, a lidé je můžou bez obav využívat.

Spustit audio

Související