Chrudimští výsadkáři testují pro armádu supermoderní bojovou techniku

13. červenec 2016

Chrudimští výsadkáři zkouší pro armádu nové bojové komplety pro průzkum terénu. Moderní technologie dokáže přenášet zvuk i obraz on-line z bojiště přímo k velitelům.

Dokáže tak třeba zpracovat videa z dronů a živě je vysílat přímo členům štábu. To všechno má pomoci českým vojákům držet krok s vývojem bojových operací v 21. století.

Nová technologie pomáhá zvýšit přehled o situaci na bojišti. Dokáže například zjistit polohu protivníka a navést palbu letectva nebo dělostřelectva na přesně označený cíl. Podle zástupce velitele 43. výsadkového praporu Ivo Zelinky bojové komplety zlepšují hlavně komunikaci a koordinaci jednotek v terénu a štábu.

Velení jako ve virtuální realitě

„Celá ta velitelská linie, od stupně velitele družstva až po velitele praporu, je propojena přes satelitní spojení i VKV spojení a je schopna sdílet nejen hlas, ale i obraz včetně on-line videa, což doposud bylo absolutně nemyslitelné, možná s výjimkou speciálních sil,“ dodává Zelinka.

Zatím získali bojové komplety kromě chrudimských výsadkářů ještě dělostřelci z Jinců a vojáci z pluku průzkumného a elektronického boje. Technika by se postupně měla rozšířit do celé armády.

Čtěte také

Zkušenost s novou technologií je podle Zelinky dobrá: „Rychlost provádění operací se tím mnohonásobně zvyšuje, protože než určitá informace dříve pronikla, trvalo to příliš dlouho a cíl tak mohl zmizet. Najednou jednotka o stejné velikosti a vybavená stejnými zbraněmi je výrazně ničivější. Zároveň jsou k tomu další prostředky, které jsme doposud neměli vůbec, například bezpilotní prostředky, které dokáží vidět za horizont, kam bychom se nepodívali, snímat bojiště dlouhodobě.“

I zaměřovač na pušce má speciální optiku a je schopen přenášet obraz do štábu

Moderní průzkumné komplety ovládají speciálně vybraní vojáci. Tito operátoři musí kromě technického nadání ovládat také angličtinu na vynikající úrovni, aby se dokázali domluvit na mezinárodních cvičeních. Technologie přitom není běžná ani u srovnatelných jednotek zahraničních armád.


Co je součástí bojového kompletu?
Dalekohled schopný zaznamenávat video, polní počítač, který posílá obraz do štábu a dron, který je také vybaven kamerou. Velitel družstva je dále vybaven PDA počítačem se schopností informace přijímat i posílat výše. Obraz zaznamenávají i zaměřovače na puškách vojaků.

„Dává nám to možnosti, které v tuto chvíli převyšují i možnosti našich partnerských jednotek. My často cvičíme s americkým výsadkovým praporem v Bavorsku nebo s polským výsadkovým praporem z města Bielsko-Biala ve Slezsku. V tuto chvíli nám to dává větší schopnosti sdílení informací, než mají oni, takže jsme spokojeni,“ dodal zástupce velitele výsadkářů Zelinka.

Armáda plánuje vybavit každý rok komplety pro průzkum jednu další bojovou rotu z brigády rychlého nasazení.

Čtěte také

autor: Tereza Hašková
Spustit audio