Cítíte se v Pardubicích bezpečně? Zjišťuje radnice pomocí ankety

7. srpen 2015

Pardubická radnice spolu městskou a státní policií spustila na městském webu anketu, která se týká bezpečnosti a prevence kriminality v Pardubicích. Dotazníkové šetření, kterého se mohou až do konce září zúčastnit osoby starší 18 let, obsahuje deset otázek. Výsledky poslouží nejen při tvorbě nového Strategického plánu prevence kriminality pro období 2016 - 2019.

„Názor občanů je pro nás velmi důležitý, a proto jsem rád, že někteří lidé už naši anketu na stránkách www.pardubice.eu objevili a připravený dotazník vyplnili. Díky tomu již například víme, že obyvatele Polabin trápí mimo jiné i volně pobíhající psi kolem dětských hřišť,“ říká náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Čtěte také

Upřesňuje ještě, že i když radnice určité poznatky o problémovějších lokalitách ve městě od policistů má, chce znát i názor veřejnosti. „Věříme, že občané nám problémy týkající se bezpečnosti ve městě prostřednictvím dotazníku sdělí. Při přípravě důležitého dokumentu, jakým koncepční plán prevence kriminality bezesporu je, totiž nechceme dělat rozhodnutí tzv. od stolu, ale hodláme se zejména opřít o získaná fakta.“

Anketa je anonymní

V dotazníkovém šetření se respondenti mohou vyjádřit k tomu, proč, kdy a kde se ve městě necítí bezpečně, v čem zde vidí největší bezpečnostní problém nebo co přesně by se podle nich mělo v rámci bezpečnosti na území Pardubic zlepšit.

„Anketa je anonymní a obsahuje otázky s předvýběrem možných odpovědí plus samozřejmě prostor pro sdělení informací a podnětů, které v nabízeném výčtu nejsou. Kdo nemá k dispozici internet, a chce se do dotazníkového šetření rovněž zapojit, může formulář vyplnit přímo u nás, to znamená v budově úřadu - U Divadla 828 ve druhém patře na oddělení sociálních služeb a prevence,“ upřesňuje vedoucí tohoto oddělení Hana Jansová s tím, že posledním dnem k vyplnění dotazníku bude 30. září.

Výsledky ankety budou v listopadu

Během měsíce října dojde k vyhodnocení celé ankety. Jako první poslouží její výsledky městské Komisi pro bezpečnost a prevenci kriminality, která je zohlední při tvorbě Strategického plánu prevence kriminality na následující tři roky.

Dotazníkové šetření – „Cítíte se v Pardubicích bezpečně?“

Daný dokument pak bude obsahovat informace, na které konkrétní lokality či problémy se v rámci bezpečnosti zaměřit nebo jaké další kroky je nutné pro snížení kriminality udělat. „Považujeme za zásadní udělat vše pro to, aby byly Pardubice opravdu bezpečným městem a aby i obyvatelé našeho města měli subjektivní pocit, že žijí tam, kde se nemusí ničeho bát,“ dodal náměstek Jakub Rychtecký.

Dotazníkové šetření, jehož analýza výsledků poslouží také dalším preventivním složkám v Pardubicích – městské i státní policii, je k dispozici zde.

autor: KAL
Spustit audio