Co Čech, to vodák. Pořád se ale máme co učit

21. červen 2017

Nejen autem nebo na kole můžeme vyrazit na výlet. Co byste řekli mokré variantě? Pokud jedete poprvé na vodu, jako plavidlo zvolte kánoi. Břehy Labe vám nabídnou krásnou podívanou. Pro maximální spokojenost a zážitky dbejte na bezpečnost, alkohol vodě nesluší. Naopak plovací vesta ano.

Když se rozhlédneme po krajině v okolí Labe mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, zjistíme, že tady ještě máme kus hezké přírody. Plavbu můžete začít od jezu přesně na pomezí Královéhradeckého a Pardubického kraje, na spojnici mezi Vysokou nad Labem a Opatovicemi nad Labem. Na písečném břehu pod jezem máte ideální nástup do lodí. Na pár místech projedete malé chatové osady a na horizontu budete mít Kunětickou horu. Až se přiblížíte k Pardubicím, uvidíte siluetu města s věží Zelené brány, zámku a výškových budov. Trasa je dlouhá 22 kilometrů.

Začínáme na vodě

Nejeden z nás si položil otázku, jestli se napoprvé posadit do kánoe, nebo do raftu. Vedoucí vodního klubu Pardubice Jan Šťastný v tom má jasno. „V Česku určitě kánoe. Na rafting tady řeky vhodné nejsou, nebo tečou jenom na jaře. Kánoe se dělají pro dva, i pro tři. Ty třímístné můžou využít i rodiny s dětmi.“ Pro začátečníky je ideální trať dlouhá 10 maximálně 20 kilometrů. Informace o sjízdnosti řek i mimo Českou republiku najdete v aplikaci River Up.

Vodák (ilustrační foto)

Největší a nejčastější chyby

Většina vodáků pije na vodě alkohol, který si dopřejí během zastávek přímo na cestě. Na hodně frekventovaných řekách je konzumace až přespříliš velká. Lidé také podceňují svoje schopnosti a náročnější vodu nezvládnou. Největší problém je, že děti stále nemají plovací vesty.

Čtěte také

“Uvědomte si, že když se něco stane, dítě zvládne v této situaci plavat zhruba minutu, pak už to jde velice rychle,“ varuje Jan Šťastný. Nezapomeňte na přilbu. I když jsou úmorná vedra, děti by ji na hlavě měly mít. Když rozbijete loď, je dobré, s sebou vozit samolepící pásku. Zalepíte tím jak loď, tak pádlo, prst nebo nohu.

autor: RIH
Spustit audio