Co dělat, aby záda nebolela?

25. leden 2016

Nedostatek pohybu, špatný pitný režim či strava a stres, to jsou nejčastější viníci naší bolesti zad. Ženy si pak také často škodí těžkou kabelkou a nevhodným spodním prádlem.

Problémy se zády jsou v podstatě dnes civilizační nemocí, která trápí snad už skoro každého. Podle maséra s třicetiletou praxí Petra Strnada za to především může špatný životní styl. „Věkový průměr mých pacientů na začátku mé kariéry byl asi 63 let a dnes se snížil na třicet let," potvrzuje masér Petr Strnad.

„Velmi často se setkávám s lidmi, kteří jsou přetažení, unavení, ten tlak v zaměstnání je na ně velký a když je pak z toho začnou bolet záda, neřeší to. Pak přijdou za odborníkem až, když je to často neúnosné. A tím si pochopitelně zadělávají na ještě horší potíže," tvrdí Petr Strnad.

Jak bolestem zad předcházet.

„Především je důležité se hýbat. Vybrat si ale takový typ pohybu, který bude pro nás vhodný," říká Petr Strnad s tím, že nejvhodnější pro každého je chůze, tu by doporučoval všem bez rozdílu věku. Ještě lepší je k tomu použít hole nordic walking, pokud se je naučíme správně používat, uhlídáme si také potřebné držení těla.

„Další, co se často opomíjí a co způsobuje problémy zad, je špatný pitný režim. Když nedostatečně pijeme, tedy hlavně nepijeme pravidelně, naše svaly jsou pak dehydratované," vysvětluje masér, podle kterého je pro naše záda také důležitá správná strava, dostatek bílkovin, sacharidů, vitamínů.

„Rozhodně ne strava z fastfoodů," dodává. Bolesti zad si často způsobujeme také špatným spaním. „Nejhorší jsou takové ty případy, kdy máme doma rozvrzaný starý gauč, nechceme ho vyhodit a tak ho dáme na chalupu. Tam často nejvíc pracujeme, máme ten dobrý pohyb, ale tělu pak nedáme odpočinout kvalitním spánkem na kvalitní posteli, ale naopak lehneme si na ten nejhorší gauč," říká Petr Strnad.

Apeluje také na ženy, které si často křiví záda nošením těžké tašky přes jedno rameno nebo nevhodným spodním prádlem, které se ramínky zařezává do ramen a poškozuje trapézové svaly.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.