Co dělat, když lom nad obcí začne přetékat?

3. březen 2015

V Prosetíně na Chrudimsku řeší problém se zatopeným lomem. Hladina vody v něm za posledních pětadvacet let stoupla až o dvacet metrů a hrozí nebezpečí, že zaplaví část obce.

Kolem Prosetína na Chrudimsku je celá řada zatopených lomů. Jeden z nich ale dělá lidem v obci pořádné starosti. Hladina vody v něm stále stoupá a spolu s tím se zvyšuje riziko, že lom přeteče.

Redaktor Josef Kopecký zjistil, že kuriózní problém nemá úplně jednoduché řešení. „V lomu byl před pár lety vidět ostrůvek, ale ten už je pod vodou. Výška hladiny je ve stejné výšce jako nedaleké domy, takže kdyby se ta hráz protrhla,...“ nechce domýšlet starosta Prosetína Jaroslav Raba.

A upřesnil, jaká jsou hlavní rizika, která jsou s lomem spojena: „Lom provozoval Českomoravský průmysl kamene. Od té doby, co zde ustala těžba, tak se zvyšuje hladina a zatápí nám pozemky, rodinné domky v okolí. Hrozí vypláchnutí obce, sportovního areálu, mateřské školky. Strojírna si stěžuje na zatopení.“

Natáčíme na místě, kde je jasné, že voda už nemá kam ustupovat, zastavila se asi 10 cm pod cestou, která kolem lomu vede. Pokud ještě další bude přibývat, tak by to mohl být problém, jak říkal starosta.

Redaktor Josef Kopecký a starosta Prosetína Jaroslav Raba u lomu Kremina

„Rychlé řešení tohoto problému by byla přepouštěcí trubka a do potoka svést nějakou kanalizační stokou, odvést to pryč. Aby ta voda, která tady je navíc, aby byla v udržitelných mezích,“ dodává Raba.

Odvedení vody může stát i miliony

Zabezpečení lomu není zrovna levná záležitost, bude stát statisíce, ale možná až miliony korun.


Mohlo by pomoci ministerstvo průmyslu a obchodu. Pod něj spadá státní podnik Diamo, který zajišťuje sanaci starých těžařských areálů. Ale soustředí se převážně na bývalé doly barevných kovů, uranu, černého uhlí, prostě místa, kde je vyšší riziko kontaminace, ohrožení obyvatel. Na území Pardubického kraje to byly Licoměřice a Běstvina.
http://www.diamo.cz/lokality

Současný vlastník obci nepomůže a ani nemusí. Lom není žádný rybník a voda v něm vlastně nikomu nepatří, vysvětluje Pavel Koreček z odboru životního prostředí městského úřadu v Chrudimi.

„Ten vlastník nemá povinnosti vůbec žádné, protože tam není žádná stavba vodního díla, ani tam nedochází k žádnému nakládání s vodami. Nemá povinnost na to, aby odstraňoval ten závadný stav, který tam dnes je.“

Kremina - zatopený lom u Prosetína

Sanaci starých rizikových těžařských areálů zajišťuje ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím státního podniku Diamo. Ten zabezpečoval například také bývalé doly v Licoměřicích nebo Běstvině.

Bez pomoci to Prosetín nezvládne, říká starosta Jaroslav Raba. „Musíme zažádat na ministerstvo průmyslu, aby navrhli nějaké řešení, protože obec na to ze svého rozpočtu nemá.“

Lom Kremina

  • Lom je cca 30 metrů hluboký a má plochu 1,65 hektaru.
  • Současný vlastník lom získal v restituci, ale problém s vodou řešit nemusí – podle zákona nejde o vodní dílo a voda visí ve vzduchoprázdnu, nepatří nikomu.
  • Zajištění lomu (průzkum, drenáže, napojení na kanalizaci, nebo na potok) přijde řádově na statisíce až miliony korun.
  • Obec s 850 obyvateli na zajištění lomu peníze v rozpočtu nemá.
  • Domluvit, co udělat a kdo to zaplatí, nějaký čas potrvá. Lidé z okolí lomu si tak na řešení počkají minimálně několik měsíců.

autor: kop
Spustit audio