Co je kačičkování? A proč nemají otužilci v lednu volný víkend? Ptáme se otužilce z Báby z ledu

7. leden 2022

V ledové vodě se kromě plavání dá i nečinně stát nebo sedět. Tomu se v otužileckém slangu říká kačičkování. Ale to není nic pro otužilce Jiřího Kuřinu, který v roce 2015 získal ve své kategorii třetí místo na Mistrovství světa v Murmansku. Známým se stal ale až po sehrání role vedoucího otužilců ve filmu Bába z ledu.

Otužování má mnoho forem. Někdo chodí celý rok bos, jiný spí při otevřeném okně nebo cvičí na čerstvém zimním vzduchu. Ale pobyt ve studené vodě je přece jen nejsilnějším zážitkem, protože voda odnímá tělu podstatně více tepla, než vzduch. Nejnáročnější je rychlý pohyb ve vodě pod čtyři stupně Celsia.

„V Murmansku jsme plavali za polárním kruhem na jezeře, kde byl vysekaný led. A ten led mohl být tlustý tak sedmdesát centimetrů. A oni z toho udělali regulérní plavecký bazén,“ vzpomíná otužilec Jiří Kuřina.

Otužilci na Labi už tuto sobotu

První otužilecká akce v novém roce se jmenuje Otužilci na Labi a koná se v sobotu 8. ledna u sídliště Závodu Míru. Začátek je ve 13:15.

„Je to tradiční akce, letos už padesátý ročník. Plavání na Labi v Pardubicích je nesoutěžní, je to historická záležitost, kde se neměří čas. Plave se na různě dlouhých tratích po proudu, který bude hodně silný,“ míní Jiří Kuřina a láká k vyzkoušení vody i případné diváky.

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu

Voda bude mít kolem tří stupňů Celsia, což je pro otužilce ideální. Další možností v Pardubickém kraji, kde můžete vidět otužilce v akci, je Zámecký okruh Choceň. Vydat se tam můžete 22. ledna.

„Plave se náhonem ve městě, maximálně pět set metrů, pak už se plavat nedá, skončili byste ve vpusti. Ale je to zážitek, podplavávají se tam mostky, a podobně. Na soutěžení to ale není,“ popisuje Zámecký okruh Choceň Jiří Kuřina.

V lednu mají otužilci hlavní sezónu. Každý víkend vyrazí k jiné řece a soutěží, kdo poplave na vymezené trati nejrychleji. V rámci Českého poháru v zimním plavání se vzájemně hodnotí, sčítají body a ti nejlepší se těší na mistrovství světa, které se letos koná v Polsku.

„Díval jsem se do seznamu přihlášených otužilců a věřím, že i letos bude naše česká výprava v polském Hlohově velmi úspěšná,“ myslí si Jiří Kuřina.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.