Co má společného dnešní škola v Africe s naší první republikou? Petr Voldán zpovídal Jirku Rosu

V pondělí 5. listopadu byl po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové hostem pořadu Na cestách s Petrem Voldánem velvyslanec České Skalice pro Afriku, patron školy v Tanzánii, hudebník, „kioskář" od zámku v Ratibořicích a také muzejník Jiří Rosa.

V záznamu hodinové besedy uslyšíte kromě povídání o jeho cestách do Afriky, charitě ve prospěch afrických dětí, festivalu Nasajem s Masajem, obrazech tanzánského malířského stylu Tinga Tinga a bubenické vášni, také některé pikantnosti Jiřího Rosy.

V Africe zažijete za jeden den víc než tady za dva roky

Česko - swahilsko - masajský slovník je dílem Východočecha, který je duší i srdcem Afričanem. „Můj první plán byl vyjet za zvířaty do Afriky, ale našel jsem tam úžasné lidi. Kamarády na celý život," směje se Jiří Rosa z České Skalice.

V Africe zažijete za jeden den víc než tady za celý rok. A život se má prožít, ne jen tak proflákat

V Africe zažijete za jeden den víc než tady za dva roky

Česko - swahilsko - masajský slovník je dílem Východočecha, který je duší i srdcem Afričanem. Můj první plán byl vyjet za zvířaty do Afriky, ale našel jsem tam úžasné lidi. Kamarády na celý život, říká Jiří Rosa z České Skalice. 

„Od dětství jsem po přečtení mnoha knih o Africe toužil jako každý kluk vidět vše na vlastní oči. Později se pak v jediném dni na cestách po Tanzanii vyrojilo tolik příběhů, které nezažiješ ve své rodné „hroudě" za celý rok. A to jsem si opravdu nemohl nechat jen pro sebe," říká o svých knihách Jirka Rosa.

V uvolněné a často i úsměvné hodince došlo též na překvapení z kouzelného cestovatelského kufru Petra Voldána. A dokonce i na stupnici zevlování!

2 500 korun měsíčně stojí v Tanzanii provoz školy pro 30 dětí. Pro nás je to málo, tam je to hodně peněz.
Jiří Rosa, velvyslanec České Skalice pro Africe

Vynikajícího vypravěče Jiřího Rosu rozesmálo jak natvrdo uvařené vajíčko - odkaz na jeho Muzeum vejce v Ratibořicích, tak bubenické paličky - připomínka "hudební" součásti Rosova života, ale zaskočit se nenechal.

Ostatně, poslechněte si zkušenosti a sny Jiřího Rosy, českoskalického patriota v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem. Nudit se určitě nebudete!

autoři: Petr Voldán , baj | zdroj: Jan Holý
Spustit audio

Související