Co se děje 14

31. leden 2008

Čechy bude na dalším ročníku Eurovize zastupovat Tereza Kerndlová . Sličnou děvu vítězství v obskurním podniku dojalo až k slzám. Dlužno podotknout, že celý večírek českého finále Eurovize byl rovněž k pláči. Nebýt Terezčině proklatě krátké sukně, nebylo se ani na co dívat.

České a slovenské hudební festivaly hlásí první hvězdy, které v létě dorazí. Opravdovou bombou je premiérový koncert kultovních britských Happy Mondays , které počátkem července uvidí ostravské Colours Of Ostrava. Happy Mondays vytvořili spolu se Stone Roses v 80. a 90. letech originální zvuk manchesterské hudební scény. V loňském roce se vrátili a na festivalu Roskilde předvedli úchvatný koncert. Slovenský festival Pohoda zase láká na britského Dje Fatboy Slima. Co do techniky spíše průměrný DJ, co do zábavnosti ovšem jednoznačná djská elita. Víc najdete na www.colours.cz a www.pohodafestival.sk.

Hip hopu se v Neonu věnujeme jen okrajově, nicméně na debutovou desku Vladimíra 518 rádi upozorníme. Člen party Peneři Strýčka Homeboye se po létech příprav konečně dočkal své debutové solové desky Gorila vs. Architekt. Mezi hosty nechybí jeho parťák Orion, oba členové SuperCrooo a další domácí rappeři. O vokály se postaraly Ridina Ahmed, Lešek Semelka - vida! - nebo Kateřina Winterová, se kterou Vladimír před časem natočil zcela zásadní píseň české hip hopové scény Jdu dolů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.