Sírovec příjemně překvapí svou chutí. Dá se osmažit, nasušit, ale nejlepší je jako utopenec
Na řízky jsou ideální okraje. Prostřední část je vhodná na nakládání do sladkokyselého nálevu, podobně jako okurky. A tvrdé kusy u kmene jsou vhodné na sušení. Sírovec žlutooranžový se dá zužitkovat skoro celý.
Když máte štěstí a tuto objemnou žlutou houbu objevíte, počítejte s tím, že vám košík nebude stačit. Sírovec je cizopasná houba, která roste na kůře stromů a váží se na kila.
Na sírovce se žebříkem
„My jsme nedávno objevili sírovec na olši, byl ve výšce čtyř metrů. A sklidili jsme sedmnáct kilogramů,“ pochlubil se mykolog Josef Černý.
Sírovec žlutooranžový se dá najít od května do října a roste často na ovocných stromech, ale i na olších nebo vrbách. Nejchutnější sírovce rostou právě na ovocných stromech, ale pozor na to, když houbu najdete na akátu. Houba z jedovatého akátu se k jídlu nedoporučuje.
Sírovec se sklízí tak, že se celý trs odřízne od kmene stromu. Jeden trs mívá kolem pěti kilogramů. Sírovec nesmí být příliš starý a tuhý. Houba by se měla nechat protlačit mezi prsty.
Sírovec jako utopenec
„Čerstvý sírovec nakrájíme na kostky a dáme na patnáct minut vařit do vody s octem, solí a cukrem. Díky tomu houba natáhne mírnou kyselost už během vaření. Mezitím nakrájíme cibuli na kolečka, může se i přidat předem namočené ucho Jidášovo nakrájené na menší kousky,“ doporučuje Josef Ćerný.
„Jakmile je houba uvařená, přecedíme a dáme do větší nádoby. Postupně prokládáme cibulí, uchem a sterilovaným zelím. Potom svaříme sladkokyselý nálev jako na okurky. Moje žena dělá už mnoho let lák, který je osvědčený. Ale každému chutná trochu jiný, použijte tedy ten svůj.“
„Když máme nálev hotový, přelijeme předem připravené, uvařené a proložené houby horkým nálevem. Je to i proto, že cibule povolí a nezačne kvasit. Potom naléváme hmotu do sklenic. Takto upravený sírovec vydrží několik měsíců bez sterilizace,“ popsal svůj recept mykolog Josef Černý v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice.
Nová kniha o houbách Litomyšlska
Zkušený mykolog momentálně dokončil brožuru pro houbaře začátečníky. Sestavil seznam hub, které rostou na Litomyšlsku, a opatřil je vlastními kresbami.
„Brožura nechce a ani nemůže nahrazovat encyklopedie, atlasy a další publikace zaměřené na houby. Chce jen ukázat na rozmanitost druhů hub, které jsou v přírodě kolem nás. Stačí občas zpomalit a dívat se na tu krásu, kterou pro nás příroda vytvořila, a kterou my ve shonu doby nemáme čas vnímat,“ popisuje svou půlroční práci mykolog Josef Černý.
Porostou ještě letos hřiby? Poslechněte si předpověď mykologa Josefa Černého.
Související
-
Podzim v lese: Která bedla je jedlá? A proč některé houby světélkují?
Lesy jsou plné hub. Rostou hřiby hnědé, bedly i vynikající pýchavky, které se dají připravit dokonce na sladko. Ale v českých lesích můžete najít i světélkující houby!
-
Češi v lesích každý rok nasbírají houby za miliardy. Za českou zálibu hrozí v Nizozemsku vězení
Přeborníci, mistři, znalci. Češi jsou národ houbařských fanatiků. V některých jiných evropských zemích by ale se svou vášní narazili. Nebo by si museli koupit povolenku.
-
Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi
Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva, šitake nebo reishi.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.