Co vás zachrání před chřipkou? Červená řepa, křen, zázvor, med a dobré slovo

23. leden 2019

Snad každý z nás má nějaký osvědčený recept, jak se bránit nachlazení. „Babské“ recepty se dědí v rodinách z pokolení na pokolení. Někomu pomůže už jen hezká vzpomínka na dětství a vůni heřmánku.

Řepný kvas

Je to tradiční nápoj z východní Evropy. Jeho léčivé účinky jsou mimořádné.

  • Posiluje imunitu
  • Reguluje střevní funkci
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • Doporučuje se pít při chudokrevnosti a nedostatku železa v krvi

Recept na řepný kvas

Na jeden litr převařené a vychladlé vody potřebujeme jednu střední řepu, kterou omyjeme a nakrájíme na malé kostičky nebo plátky. Přidáme jeden až dva stroužky česneku, dvě až tři kuličky nového koření, jeden až dva kusy bobkového listu, půl lžíce soli.

Nádobu překrytou ubrouskem nebo plátnem umístíme na teplém místě, každý den zamícháme. Kvas bude hotový za cca 10 dnů a přidáním malého množství vody z kysaného zelí proces urychlíme a nápoj bude hotový za týden. Pěna, která se tvoří, ničemu nevadí.

Kvas scedíme a přelijeme do lahví. Dáme do ledničky. Vyplatí se připravit větší množství, protože kvas můžeme uchovávat v ledničce i měsíc. Pro začátek pijeme půl skleničky ráno – ideálně na lačno - a půl skleničky večer. Postupně můžeme dávky zvyšovat.

Ze zbylých kousků řepy uděláme třeba řepný salát.

Křenový med

Med s vyluhovaným křenem vás posílí a pořádně protáhne. Výborně poslouží v době rekonvalescence po nemoci.

  • Pomáhá při kašli, nachlazení a chrapotu
  • Zlepšuje odkašlávání, rozpouští hlen
  • Celkově posiluje organismus

Recept na křenový med

Křen postrouháme na jemném struhadle do misky a zalijeme medem, v množství půl na půl. Dokonale promícháme. Křen trochu pustí šťávu a vznikne vláčná kaše. Uložíme ji do lednice a do jednoho týdne spotřebujeme. Užívá se jedna polévková lžíce několikrát denně. U dětí stačí jedna čajová lžička několikrát denně.

Stejným způsobem můžeme připravit také zázvorový med. Zázvor jednoduše vyměníme za křen. Zajímavý je zázvorový čaj po indicku. Zázvor nakrájíme na kostičky, zalijeme horkou vodou a přidáme kardamom. Osladíme medem, popřípadě přidáme šťávu z citrónu. Kardamom vás překvapí svou jedinečnou vůní.  Nápoj krásně zavoní a v zimních mrazech prohřeje organismus.

Vitamínová bomba od posluchačky Pavly

Rozkrájíme červenou řepu, jablko, zázvor (co kdo snese), dvě lžíce medu, zředíme trochu jablkovým džusem a rozmixujeme. Tento lahodný mok si vychutnáváme v zimních měsících každý den.

Recept proti nachlazení od posluchačky Anny

Svaříme nakrájenou cibuli a majoránku. Necháme lehce tzv. okulit. Po mírném vychladnutí osladíme medem a užíváme při nachlazení.  

Spustit audio