Covid bere Východočeskému divadlu diváky, 4 z 10 nepřijdou

3. prosinec 2021 10:15

Nouzový stav a nová protiepidemická opatření opět snížily návštěvnost v divadlech. V sálech teď můžou  zasednout do sedaček pouze lidé, kteří jsou očkovaní anebo mají potvrzení o prodělání nemoci covid-19. I tak ale někteří diváci vůbec nepřijdou.

„Vstupenky se teď prodávají samozřejmě hůř, je to povětšinou tím, že se lidé bojí do divadla z důvodu pandemie nebo nejistoty,“ říká v předprodeji vstupenek vedoucí obchodního oddělení Iva Králová. Neprodává se příliš dobře ani divadelní roční předplatné.

Čtěte také

Prodej vstupenek podle ředitele divadla Petra Dohnala v současné době klesl o 30 %, fyzicky ale do divadla přijde o dalších 10 % diváků méně.

Důvodů, proč chodí málo diváků, je víc, doplňuje Iva Králová. „Není to jenom o strachu z toho prostoru v divadle, ale i o cestě do divadla, protože mnohdy využívají hromadných dopravních prostředků.“

A některým divákům vadí i to, že musí mít při představení nasazený respirátor, potvrzuje ředitel divadla Petr Dohnal. „Je náročné sedět 2,5 hodiny v roušce v hledišti, ale musím naše diváky pochválit, že jsou velmi disciplinovaní a chodí s potvrzením a sedí v hledišti s rouškami a chrání tím sebe i nás.“

Poloprázdný klub

S návštěvností je ale spojený i provoz divadelního klubu. Ten je totiž podřízený celkovému chodu divadla. Martin Damaško zaznamenal až 50 procentní pokles hostů. „Spadly nám i obědy, zřejmě je to i tím, že lidé jsou na home officech, takže z okolních kanceláří nechodí tolik. A je znát i večer před představením a po představení. Jsme limitovaní zavírací dobou v 10 hodin, představení končí třeba ve čtvrt na deset, o půl desáté. Naši diváci si zřejmě vyhodnotí, že za půl hodiny nic nestihnou, takže i to je strašně znát.“

Provozovatel tak musel propustit několik svých zaměstnanců. Dotklo se to stálého personálu i studentů, kteří chodí do klubu nebo do bufetů v divadle na brigádu.

„Všichni váhají a čekají na to, co se bude dít,“ dodává ředitel divadla Petr Dohnal. Pokud se nezmění nařízení, bude Východočeské divadlo hrát do konce roku podle programu.

Spustit audio

Související