Šéf pardubického divadla: Chceme lidem vrátit všechno, co jim dlužíme

8. září 2021

Východočeské divadlo Pardubice vstoupilo do své 112. sezóny. Chystá odsunuté i úplně nové premiéry. Snad už bude mít klid na práci.

„Samozřejmě si přejeme, aby se sezóna dohrála a hlavně abychom v ní vrátili všechno, co dlužíme našim divákům. Věřím, že se to podaří. Letní prázdniny jsme si dobrovolně zkrátili. Na Kunětické hoře jsme odehráli Tři veterány a Noc na Karlštejně. Pokaždé bylo zcela vyprodáno, stejně jako při prvních představeních této sezóny v budově divadla,“ říká ředitel VČD Petr Dohnal.

Co bude na programu?

Některé hotové inscenace si na opravdovou premiéru musely počkat. „Jde třeba o inscenaci Jako břitva. Připravujeme interiérovou verzi Noci na Karlštejně, premiéru Venkova na Malé scéně ve dvoře, Normálního debila 2, oživíme Žítkovské bohyně. Nové inscenace bychom chtěli zkoušet od ledna.“

Veškerá představení zrušilo kvůli nařízení vlády i Východočeské divadlo

Mezi novinky aktuální sezóny patří komedie Ona není vadná z prostředí komerčního televizního studia, kde vznikají nekonečné rychloseriály s hereckými roboty. Divadlo připraví i politickou taškařici Mimo záznam a muzikálovou komedii Pekařova žena.

V rámci možností

Současným podmínkám se soubor dokázal přizpůsobit. „Taky v období tvrdého lockdownu jsme zkoušeli nové inscenace. Uzavřeli jsme se do své sociální bubliny. Naštěstí už nedošlo k žádným onemocněním. Nazkoušeli jsme tedy šest inscenací, které teď můžeme divákům nabízet. I v minulé sezóně se mohlo chvílemi hrát, čehož jsme využívali. Diváci přicházeli podle povolené kapacity,“ vzpomíná Dohnal.

Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal

Teď už je možné za určitých podmínek naplnit sál úplně. „Naši diváci jsou velice spořádaní. Přicházejí do divadla vybavení vším, co mají mít. Ukazují nám všechny dokumenty o bezinfekčnosti. Divadla bývala vždy nejbezpečnějším místem setkávání lidí. Myslím si, že dnes to pochopili i naši politici a že se už zavírat nebudou.“

Východočeské divadlo Pardubice se znovu připojilo do programu Dnů evropského dědictví. Do zázemí secesní budovy láká obecenstvo během Velkého návštěvního dne v neděli 12. září. Od 14 hodin můžete zajít na tradiční prohlídku zákulisí divadla, výrobních dílen anebo Malé scény ve dvoře. Jako bonus se vám představí i jednotlivé divadelní profese.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související