Čtvrteční Noční linka: Dotyk jako komunikace mezi lidmi

21. listopad 2019

Čeho se rádi dotýkáte? Vnímáte svět dotykem? Dostává se vám dotyků a pohlazení a nebo vám spíš chybí? Co je vám na dotek příjemné a  čeho byste se v životě nikdy nedotkli? Co znamená vnímání světa dotykem pro nevidomé lidi? Nechybí vám v dnešní době více dotyků a pohlazení, nezapomíná se na ně?

Dotyk maminky byl jeden z prvních dotyků, když jsme přišli na svět. V životě se s lidským dotykem setkáváme hned po narození. O významu prvních dotyků, které novorozeně na svém těle pocítí, nikdo nepochybuje. Laskavé doteky rodičů si pamatujeme z dětství.

A co v dospělosti? Doteky milované osoby, které vnímáme jako velmi příjemné. Různé formy dotýkání mají velkou sílu. A někdy není síla dotyku doceněna a dostatečně využívána. Léčíme i sami sebe dotykem. Všichni to děláme, samozřejmě podvědomě, intuitivně. Když se kamkoliv uhodíte, položíte si na to místo dlaň.

Dotyk je základní mezilidský komunikační prostředek. Byl tu dříve než první náznaky řeči. Člověku je proto už od pradávna vrozena schopnost komunikace dotykem. Dotýkání se, pohlazení je moc příjemné. Příjemná na dotyk je i třeba i kočičí srst, vrnící zvířátko, které doma hladíme nám dodává klid a vnitřní pohodu.

Dotyk je komunikace i prevence. Jak důležité jsou v životě dotyky pro vás? Vaše vyprávění si rád poslechne moderátor Noční linky Karel Sladký. Napsat mu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.