Cyklostezka z Pardubic na Chrudim se může pohnout už letos. Ale jen o půl kilometru

20. leden 2017

Příprava cyklostezky mezi Pardubicemi a Chrudimí začala před deseti lety. Zatím je hotová jen asi dvoukilometrová část mezi Chrudimí a Medlešicemi. Letos by měla začít stavba dalšího úseku - tentokrát z pardubické strany.

Bude to asi 600 metrů dlouhý úsek od autocentra na výjezdu z Pardubic až ke kruhovému objezdu v Dražkovicích. Pardubický magistrát počítá s tím, že stezka bude sloužit cyklistům i chodcům.

Půl kilometru není moc, ale má to být začátek dalších staveb, tedy další střípek do skládačky. Z cyklostezky mezi oběma největšími městy Pardubického kraje je totiž zatím hotové jen propojení Chrudimi a Medlešic, tam práce skončily v roce 2009 a zbytek trasy zůstal na papíře.

Částečná pomoc

Pokračování z pardubické strany bude vlastně kopírovat Chrudimskou ulici, která je velmi vytížená a pro cyklisty nebezpečná. Pokud ale budou lidé pokračovat dál přes Dražkovice nebo Mikulovice, stejně se silnici nevyhnou.

Plánovaná trasa cyklostezky v úseku Pardubice - Dražkovice

Ve zbývající prostřední části stezky práce blokuje složité vyjednávání s majiteli pozemků. Starosta Mikulovic si po letech příprav už ani nedokáže představit, že by se řešení našlo. Mikulovice proto zatím volí kompromisní řešení, staví široké chodníky, které by v budoucnu šly využít k napojení na cyklostezku. Další možnost je použít to, co už je postavené - tedy silnice, na kterých by mohl být vyznačený cyklopruh.

autor: kop
Spustit audio