Další krok k Zelené bráně s omítkou. Návrh těsně prošel zastupitelstvem

12. březen 2021

Zelená brána v Pardubicích se nejspíš opravdu vrátí ke své někdejší podobě s fasádou. Zastupitelé nejtěsnější většinou doporučili opravu Zelené brány formou obnovení omítky.

„Od začátku tvrdím, že nechci soudit, jestli má být omítnutá. Měl jsem podklady zpracované odborníky. Sešli jsme se s odbornými firmami. Nechal jsem si představit vizi, kdyby se to omítalo. U Zelené brány jsou velké problémy kvůli odolnosti vůči povětrnostním vlivům,“ říká pardubický primátor Martin Charvát.

Na zahalení je ještě čas

Jasně proti omítnutí se podle Charváta vyslovilo šest zastupitelů, dvacet bylo pro. „Nezačínáme omítat, je to další krok. Bude se zpracovávat projektová dokumentace a zase půjdeme do zastupitelstva představit finální návrh. Technologie je schválená a vracíme se před rok 1912, kdy brána asi 300 let byla skutečně omítnutá. Takový hlavní argument předkládali i památkáři.“

Čtěte také

Čtvrteční pardubické zastupitelstvo trvalo do nočních hodin a bylo vůbec poprvé částečně distanční. „Jsem dlouhodobý propagátor prezenčního, osobního jednání. Vzhledem k těžké situaci a faktu, že máme některé kolegy v karanténě, jsme ale našli shodu a podpořili jsme výjimečnou změnu jednacího řádu.“

Co všechno zastupitelé probrali?

  • Schválili rekonstrukci letního fotbalového stadionu. Na ní bez ohledu na sportovní výsledky závisí prvoligová budoucnost místního klubu.
  • Hokejový klub Dynamo dostane od města Pardubice šest milionů korun na pokrytí ztrát, třeba ze vstupného. Zastupitelé dostanou finální výsledek hospodaření za poslední účetní období. U soudu se bude řešit určení vlastnictví HC Dynamo. Aktuálně panuje takzvaná právní nejistota. Majoritním akcionářem je od června loňského roku podnikatel Petr Dědek.
  • Město Pardubice neposkytne česko-německé firmě Nextbike dotaci na provoz sdílených kol. Společnost žádala o jeden a půl milionu korun, aby mohlo být půjčení kola prvních 15 minut zdarma. Společnost se vyjádří nejspíš až v pondělí.
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související