Další magnet v centru Pardubic. Bude u Automatických mlýnů náplavka?

27. květen 2019 08:10

Na břehu Chrudimky v sousedství pardubických Automatických mlýnů, by mohla vzniknout náplavka. Nová relaxační zóna u vody má být zároveň kotvištěm pro rekreační lodě. V tuto chvíli existuje studie, která řeší kotvení lodí i protipovodňová opatření.

Náplavka, kterou lidé znají třeba z Prahy nebo z Hradce Králové, je vlastně plocha, která sestupuje blíž k hladině, než okolní nábřeží. V případě Pardubic má být povrch 60 cm nad vodní hladinou. Počítá se i s občasným zaplavením. Prostor by měl sloužit především k relaxaci a pobytu u řeky.

Přístup na náplavku umožní několik bezbariérových ramp, po kterých budou moct lidé scházet k řece. „Výjimečně budou po nich moct sjíždět i automobily. A kromě ramp umístí stavbaři podél  náplavky i několik schodišť,“ vysvětluje architekt Aleš Reiský. Podél Chrudimky by také vznikla místa ke kotvení lodí. Takže tam budou úvazky, tzv. pacholata, ke kterým budou lidé své lodě přivazovat.

Technická studie náplavky u Automatických mlýnů počítá s několika schodišti i s hranou osazenou pacholaty

Pardubická náplavka by měla začínat v ulici Mezi mosty a vést až k současnému parkovišti za Automatickými mlýny, půjde o vydlážděný pás dlouhý asi 200 metrů a široký 6 metrů. Architekti navrhují kostkovou dlažbu, která je jednak v souladu s prostorem a budovou Automatických mlýnů, a také tím město najde využití pro žulové kostky, kterých má z předchozích rekonstrukcí ve svých skladech velké množství.

Když přijde velká voda

Idea náplavky počítá i s protipovodňovými opatřeními. Současná betonová stěna by měla zmizet, místo ní by se nábřeží v případě potřeby osadilo mobilními zábranami. Architekti mají vymyšlený i plán pro kotvící lodě. Pokud nastane druhý stupeň povodňového nebezpečí, město všechna plavidla přesune přes plavební komoru u zdymadla do prostoru u Wonkova mostu, kde je mobilní jeřáb vyzdvihne na břeh.

V tuto chvíli existuje technická studie náplavky, která je jakousi předpřípravou architektonické studie. Nejprve ale přijde na řadu celková rekonstrukce areálu Automatických mlýnů. Právě tam by měly vzniknout Centrální polytechnické dílny a také Městská galerie GAMPA. Na stavbu náplavky by pak radnice chtěla získat evropské dotace, které unie vypíše až v roce 2020. Už teď je jasné, že půjde o projekt v hodnotě desítek milionů korun.

autoři: Naďa Kubínková , pta
Spustit audio

Související