Další termín pro opravu Wonkova mostu. Silničáři ho chtějí opravovat od února 2024

6. říjen 2023 06:40

Wonkův most v Pardubicích chtějí silničáři začít opravovat v únoru příštího roku. Termín několikrát odkládali. Teď hlavně čekají, až bude mít pardubická radnice jasno, kdy postaví mostní provizorium vedle mostu kpt. Bartoše.

Oba mosty přes Labe vykazují závady, které je nutné odstranit, náklady budou ve stovkách milionů korun. „Plánujeme, že bychom rekonstrukci měli zahájit v únoru příštího roku a rekonstrukce by měla trvat rok a půl. Diskuse ohledně rekonstrukce teď probíhají velmi intenzivně. Máme připraveno stavební povolení a vybraného dodavatele a jenom se to snažíme zkoordinovat s Ředitelstvím silnic a dálnic a pardubickým magistrátem, aby to co nejméně zatížilo dopravu v Pardubicích,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Zdeněk Vašák.

Čekání na Bartoše

U Wonkova mostu je nutné vyměnit vnitřní lana, která korodují. Odborný posudek je z roku 2017. „Wonkův most má čtyři pruhy a jeden odbočovací. Při rekonstrukci bude průjezdný vždy jeden pruh každým směrem. Přes most se bude moci jezdit,“ řekl Vašák.

Wonkův most má na starosti Pardubický kraj a krajští silničáři. Most kpt. Bartoše patří městu a od února na něm funguje kyvadlová doprava, protože je ve špatném stavu. Pardubice chtějí postavit mostní provizorium, které by mělo zůstat na místě, než postaví most zcela nový.

Most Pavla Wonky v Pardubicích

„Se zastupiteli máme seminář 16. října, tam navrhneme tři varianty nového mostu a navrhneme další postup, to si chceme nechat schválit zastupitelstvem,“ řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO).

V Pardubicích je ještě jeden most, který čeká rekonstrukce. Opravovat ho bude Ředitelství silnic a dálnic na silnici I/37 v Rosicích nad Labem, což je místní část Pardubic. „Až budou mít vysoutěženého dodavatele, sejdeme se a bude řešit další postup a termíny," dodal Hrabal.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související