Provizorní most v Pardubicích bude později. Město pod ním objevilo vodovod

2. červen 2023 10:27

Příprava mostního provizoria vedle mostu kpt. Bartoše v Pardubicích bude komplikovanější. Radnice na základě požadavků plynařů a vodařů musí zajistit ochranu potrubí před možným poškozením. Město plánuje postavit nový most, stávající je totiž v havarijním stavu. Před tím je ale potřeba dát na místo provizorní přemostění, aby ve městě nezkolabovala doprava. A úplně nejdřív bude potřeba vodovod i plynovod přeložit jinam.

„Ty přeložky jsou nutné, protože při zakládání provizorního mostu by teoreticky mohlo dojít k nějaké nehodě, a to nechceme dopustit. Může tak hrozit zdržení v řádu týdnů nebo jednotek měsíců,“ vysvětluje náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) s tím, že potrubí je umístěné v náspu vlevo od mostu ve směru od nádraží, právě tam má být nájezdová plocha pro provizorní most.

„Vzhledem k tomu, že vodovod patří mezi páteřní a napájí Polabiny, tak chceme předejít případným velmi špatným následkům,“ obává se Hrabal.

Čtěte také

Radnice předpokládala, že provizorium bude do konce roku stát, ale přeložky sítí to můžou zdržet. Problém je v tom, že na instalaci provizoria čeká Pardubický kraj, který nutně potřebuje opravit most Pavla Wonky, jak ale řekl hejtman Martin Netolický (3PK), není možné opravovat oba mosty najednou. „V současné době je jasné, že prioritu má most kpt. Bartoše, protože nelze uzavřít dvě tepny před Labe. Jsme připraveni zahájit rekonstrukci mostu bezprostředně po dokončení osazení provizoria na místo mostu kpt. Bartoše.“

Most bude širší a s chodníkem

Mostní provizorim vedle mostu kpt. Bartoše bude třípolové včetně koridoru pro chodce a cyklisty, protože musí fungovat po celou dobu stavby nového mostu. Náměstek Hrabal řekl, že v červnu by město mělo mít k dispozici návrhy nového mostu od projekční kanceláře. „Most bude širší, směrem od nádraží po levé straně bude nově chodník a po pravé straně bude široká společná stezka pro chodce a cyklisty.“

Radnice zatím neví, kolik všechno bude stát. Odhad ceny mostního provizoria je 60 milionů korun, samotný nový most pak přijde řádově na stovky milionů korun.

Spustit audio

Související