Darovací smlouva nebo závěť může zabránit rodinným hádkám. Ale nezapomeňte při tom na sebe!

24. březen 2023

Přemýšlíte o tom, jak rozdělit majetek, který jste za života nastřádali? Někteří lidé to neřeší a po jejich smrti dochází k hádkám v rodině kvůli dědictví. Proto je podle advokátky Anny Frantalové důležité uspořádat si majetek ještě za života.

Jsou dvě možnosti vypořádání majetku. Darovací smlouva nebo závěť. I když neuděláte nic, zákony na to pamatují a majetek se v dědickém řízení vždy nějak rozdělí. Ale může dojít k velkým rodinným rozporům, až nenávisti mezi jednotlivými příbuznými.

K darovací smlouvě věcné břemeno

Darovací smlouva se sepisuje v případě, že se rozhodnete přepsat majetek na své děti nebo jiné příbuzné. Ale pamatujte na sebe! Na to, že v bytě chcete dožít nebo na chatu dál jezdit. Vyřeší to věcné břemeno dožití, dříve se tomu říkalo „vejminek“. Byt pak můžete do konce života užívat, i když ho budou vlastnit vaše děti.

„Na věcném břemeni trvejte, není to nic špatného. My právníci vidíme, jak se někdy mohou vztahy v rodině zvrtnout. Řešili jsme třeba případ, kdy vnučka vystěhovala babičku z bytu hned, jak na ni byl majetek převeden,“ varuje Frantalová.

Darovací smlouva se dá sepsat buď u advokáta, nebo notáře. „Počítejte s tím, že vás to bude stát jednotky tisíc za sepsání a poplatek dva tisíce korun na katastru. Levnější je to u advokáta, ale je možné zajít i k notáři. Darovací smlouvu lze zrušit ve dvou situacích. Když se dárce dostane do životní nouze. Nebo pro nevděk, když se obdarovaný zachová k dárci zavrženíhodným způsobem,“ říká Anna Frantalová.

Pozor na chyby v závěti

Podle pardubické advokátky Anny Frantalové nemusí být po domácku sepsaná závěť platná. Dá se tam udělat mnoho právnických chyb.

Proto ji nedělejte doma sami na koleně, spíše si promyslete, co chcete v závěti mít a zajděte za advokátem nebo notářem. U notáře vám mohou zanést závěť do centrální evidence, tam se neztratí.

V závěti můžete odkázat majetek komukoliv, nicméně jsou tam limity, které se týkají dětí. Ale obecně je možné si to uspořádat podle vlastních představ.

I závěť se dá změnit. Je to velmi jednoduché. Stačí sepsat novou závěť, a tu starou nahradit novou v centrální evidenci.

Dědictví plné dluhů

Zdědit nemusíte jen dům, chatu nebo peníze, ale také dluhy. Buď se můžete dědictví zříct zcela, tedy nedědit nic. Anebo vše, včetně dluhů. Každý má na výběr. Pokud je více dědiců, majetek i dluhy se mezi ně rozdělí.

Kdo po kom dědí? Jaká je posloupnost? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související