Dědeček automobil a Veteran klub Pardubice mají hodně společného

22. únor 2016

Veteran klub Pardubice je nejstarším spolkem tohoto typu u nás. Nadšenci do starých aut a motorek ho oficiálně založili roku 1960. Znáte film Dědeček automobil z roku 1956? Tak v něm už tenkrát mnoho Pardubanů zapálených do starých aut účinkovalo.

V roce 1960 se v Pardubicích konal první závod historických vozidel v tehdejším Československu. Na akci přijelo asi 30 000 lidí. A právě od té doby se datuje činnost pardubického Veteran klubu. Dnes má 90 členů, z toho 8 žen.

Předsedu pardubického Veteran klubu Davida Říhu jsme pozvali do studia Českého rozhlasu Pardubice a zeptali jsme se ho, co je to vlastně veterán.

Kdy se stane z auta veterán?

Veterán je mechanicky poháněné vozidlo, které je starší třiceti let a musí být udržováno v historicky věrném stavu – buď je po renovaci nebo ve stavu originálním. Schvalování historických vozidel v České republice probíhá podle mezinárodního technického kodexu FIVA. FIVA je Mezinárodní Federace historických vozidel.

Veterán Aero na projížďce

Hodnotí se historická původnost i technický stav. Někteří lidé si myslí, že projdou pod hlavičkou veterána technickou prohlídkou svého starého auta, ale to v žádném případě neplatí. Takové vozidlo se nesmí používat k podnikatelským účelům, ani ke každodennímu provozu. Historické vozidlo musí být zkrátka výjimečné. „Pod značku veterán se nedá schovat staré auto, se kterým jeho majitel jezdí denně na nákupy.“ Řekl David Říha v Radioporadně.

Sběratelé veteránů

Někteří sběratelé striktně sbírají jednu značku auta nebo motocyklu. Další se věnují sbírání vozidel s určitým rokem výroby. Historická vozidla se dělí právě podle roku výroby od kategorie A, až po kategorii G. V kategorii A jsou vozy z počátku 20. století. V kategorii G pak vozy od roku 1971.

Lidé, kteří sbírají veterány nejsou jen zkušenými a šikovnými opraváři aut, ale věnují se i historii. Znají, co se v dané době nosilo, jak se žilo, jaké byly silnice, jaká byla hospodářská a politická situace atd. Několik původních aut z počátku 20. století uchovávají i pardubičtí majitelé. Můžete je vidět například na velké akci pardubického Veteran klubu, která se bude letos konat 21. května na Pernštýnském náměstí Pardubice. Akce se jmenuje Mezinárodní veteran rallye Pardubice a představí se tam historická vozidla do roku výroby 1965.

Historický motocykl

Podobné veteran kluby jako v Pardubicích existují v Chrudimi, Přelouči, v Hrochově Týnci i v Hradci Králové. Jejich členové vzájemně spolupracují a navštěvují se. Také akce pořádají společně. A protože je plesová sezóna, přijďte se i vy pobavit na Taneční merendu Veteran klubu Pardubice. Možná se vám tam tak zalíbí, že se do klubu přihlásíte. Jako jeho členové nemusíte hned vlastnit drahého veterána. Stačí zapálení pro tohoto koníčka, který se většinou stane zájmem na celý život. Ples se koná 27. února v Domě techniky Pardubice a dobové oblečení je vítáno.

autor: jsl
Spustit audio