Dejte si burčák z Choltic i Bítovan. I v našem kraji se vínu daří

12. září 2022

Tradice vína v Cholticích je velmi dlouhá. V historicky cenné zámecké kapli svatého Romedia najdete na stěnách motivy vína. Pnoucí vinnou révu tam zobrazili italští mistři už v 17. století. A dokonce přivezli do Choltic k zasazení odrůdu Dalavarius.

Na zámku ani v jeho okolí už dnes žádné vinice nenajdeme, ale několik hlav původní odrůdy Dalavarius opatruje na své zahradě choltický malovinař Miroslav Horák, který patří k hlavním organizátorům Burčákových slavností v Cholticích.

Do Choltic Burčákovým expresem

V posledních více než deseti letech se na nádvoří zámku v Cholticích konají vždy v září Burčákové slavnosti. Z malé akce se vyvinula jedna z největších a nejznámějších na zámku.

Při stavbě zámku došly Thunum peníze. Dnes tak stojí 2 třetiny z plánované stavby

„Přijeďte tuto sobotu ve 14 hodin ochutnat burčák od nás z Choltic, ale také z Kutné Hory, Čáslavi, víno se dokonce pěstuje v Bítovanech na Chrudimsku a mají ho výborné,“ hodnotí kastelán Lukáš Rychtecký. Na Burčákových slavnostech budou i zástupci z Moravy, konkrétně z Velkých Pavlovic a dalších oblastí. Návštěvníci budou moct ochutnat a porovnat vína ze středních Čech i z Moravy.

Pokud rádi tančíte, můžete využít tanečního parketu, který už se na nádvoří staví. Kapela Choltičanka Václav Čermáka také patří k tradici.

„Přijet do Choltic můžete tzv. Burčákovým expresem, což je vláček vypravený z Pardubického spolku historie železniční dopravy. Z Pardubic odjíždí ve 13:50,“ informuje kastelán.

Jaká byla letos v Cholticích návštěvnická sezóna a jak se daří zámek obnovovat? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související